Önkormányzati választások Izraelben – kevesebben szavaznak, mint korábban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli belügyminisztérium első adatai szerint a korábbinál kevesebben szavaznak a helyhatósági választásokon, amelyeket a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben indított hadművelet ellenére megtartanak kedden az országban.

Izrael elnöke, Isaac Herzog és felesége, Michal is választott (Fotó: Maayan Toaf, Izrael kormányának sajtóirodája)

Délelőtt tízig a választójoggal rendelkezők mintegy 3,9 százaléka adta le voksát, mely jelentős csökkenést jelent az előző, 2018-as választásokon ugyanezen időpontig szavazó 5,3 százalékhoz képest. A szakértők a helyi médiában azzal magyarázzák a viszonylagos érdektelenséget, hogy az embereket a háború miatt kevésbé foglalkoztatják a helyi ügyek.

Jeruzsálem regnáló és újrainduló vallásos polgármesterjelöltje, Móse Leon reggel imával kezdte a napot a Siratófalnál.

A fővárosban az elmúlt évtizedekben a szavazati joggal rendelkező arab lakosok – mintegy harmincöt százalék – bojkottálták az önkormányzati voksolást.

Jichák Hercog államelnök már korán reggel szavazott Jeruzsálemben, és voksolásra szólította fel Izrael népét. “Az önkormányzatok drámai módon befolyásolják életünket, annak minden lépését a helyi hatóságok intézik. Ezért ha valóban befolyásolni akarjuk életünk alakítását, akkor az a legjobb, ha elmegyünk szavazni”- mondta az államfő.

Tel Aviv-Jaffó polgármestere, Ron Huldai hatodszor indult a város vezetéséért, melyen többek közt a centrista Van Jövő párt jelöltjével kell megküzdenie az újrázásért.

A börtönökben is szavaznak a közügyektől el nem tiltott rabok. Izrael-szerte hatvanegy urnát helyeztek el számukra a büntetés-végrehajtási intézetekben, ahol több mint 10 ezren jogosultak a választásra. Mintegy 30 000 sorköteles és tartalékos katona a frontokon és a laktanyákban szavaz.

Az október 7-i palesztin terrortámadáskor a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családtagjai a túszok számának megfelelően táblákat helyeztek el abban a százharmincnégy szavazóhelyiségben, ahol voksaikat leadnák. A táblákon bemutatják fényképüket, és jelzik hiányukat, s hogy megfosztották őket ettől a joguktól is. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]