Omán: az araboknak el kell oszlatniuk Izrael egzisztenciális félelmét

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Omán szombaton felszólította az arab államokat, hogy igyekezzenek eloszlatni Izrael egzisztenciális félelmét. Izrael a nemzetközi közösség politikai, gazdasági és katonai támogatását élvezi, ennek ellenére nem arab államként a régióban nem érzi magát biztonságban – mondta Juszuf bijusn Alavi bin Abdullah, a szultánság külügyminisztere egy Jordániában rendezett világgazdasági konferencián.

Juszuf bijusn Alavi bin Abdullah ománi külügyminiszter

“Úgy vélem, nekünk araboknak képesnek kell lennünk ezzel a kérdéssel foglalkozni, s erőfeszítéseket tennünk, hogy eloszlassuk ezeket a félelmeket” – fogalmazott Alavi.

Alavi mindemellett nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kijelentései Izrael létjogosultságának elismerését jelentik-e. Az ománi külügyminiszter egyben hozzátette: “Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy érezzék, nincs fenyegetés a jövőjükre nézve”.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter visszautasította ománi kollégájának felhívását. Mint mondta, a problémát Izrael elutasító magatartása jelenti, hogy nem vonul ki a megszállt palesztin területekről, s nem engedi egy önálló palesztin állam létrehozását. Hozzátette: az arab világ egyébként már elismerte Izrael létjogosultságát.

Izrael és a szomszédos Jordánia 1994-ben kötött békeszerződést.

A legtöbb arab állam ellenségesen viszonyul Izraelhez, s nem ismeri el a zsidó államot. Ugyanakkor az utóbbi időben a színfalak mögött némi közeledés volt egyes Perzsa(Arab)-öböl menti arab országok, mint Szaúd-Arábia és Izrael között.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tavaly októberben meglepetésszerű látogatást tett Ománban, ahol Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi szultán fogadta. A két ország nem áll diplomáciai viszonyban egymással, ugyanakkor szakértők szerint Omán egyike azon kevés arab államnak, amely nem hivatalosan kapcsolatokat ápol Izraellel.

A szultánság régóta játszik közvetítői szerepet a válságok sújtotta Közel-Keleten.

[popup][/popup]