Olasz irodalmi díjra jelölték a magyar származású Bruck Edithet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Összesen tizenkét név szerepel Olaszország egyik legrangosabb irodalmi elismerése, a Strega-díj jelöltjeinek listáján – írja könyvesmagazin.hu. A nyertes nevét júliusban hirdetik ki.

Hatvankét címből választották ki az olasz Strega-díj döntéshozói azt a tizenkét szerzőt, akiknek könyvei tovább versengenek az elismerésért. A jelöltek között van a magyar származású író-költő-műfordító, Bruck Edith is, mégpedig Il pane perduto című kötetével.

Bruck Edith (lánykori nevén Steinschreiber Edit) 1931-ben született Tiszakarádon, zsidó családban. Még gyerek volt, amikor a második világháború alatt az egész családját deportálták, ő maga több koncentrációs tábort is megjárt. (Élettörténetét a Hány csillag az égen? című dokumentumregényében dolgozta fel, amely Magyarországon az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.) A háború után élt Magyarországon, Csehszlovákiában és Izraelben, végül az ötvenes évek közepén költözött Olaszországba, ott is telepedett le. Megismerkedett az ország legnagyobb költőivel, és barátságot kötött Primo Levivel – az ő biztatására kezdte el lejegyezni a holokauszttal kapcsolatos emlékeit.

Teljes cikk

Címkék:Bruck Edith

[popup][/popup]