Olasz életműdíjat kap Bruck Edith

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Irodalmi munkásságáért Campiello-életműdíjat kap Bruck Edith magyar származású író- és költőnő, holokauszttúlélő – jelentették be a Campiello-díj szervezői Rómában kedd este.

A 92 éves szerzőnek szeptember 16-án adják át a díjat a velencei La Fenice színházban tartandó ünnepségen.

A venetói olasz üzletemberek által szponzorált és az olasz irodalom népszerűsítésére hivatott Campiello-díjat 1963 óta ítélik oda. Kedden bejelentették az idei öt döntős író nevét, valamint azt, hogy életműdíjban részesítik Bruck Edithet. Az öt döntős közül a különböző társadalmi rétegeket képviselő 300 olvasóból álló szélesebb testület, az Olvasói vagy Népi Zsűri választja ki a győztest.

Az életműdíj indoklása szerint Bruck Edith életével és művészeti tevékenységével egyaránt példát mutatott. A szerző egész életét és műveit annak szentelte, hogy életben tartsa az emberi történelem egyik legsötétebb oldalának emlékét és az azon való elmélkedést.

Átlépte a népek és nyelvek közötti határokat az először darabokra szakított, majd egyesített Európában, (…) szenvedélyesen ellenállt a diktatúrák borzalmának, küzdött az emberi jogokért, Bruck Edith az elkötelezett és humanista értelmiségi példaképe – olvasható az irodalmárokból álló zsűri indoklásában.

A Tiszabercelen született és Tiszakarádon nevelkedett Bruck Edithet 13 éves korában családjával Auschwitzba deportálták, majd onnan más koncentrációs táborokba került. 1955 óta Olaszországban él. Az Elveszett kenyér című könyvével 2021-ben elnyerte a Viareggio-Repaci irodalmi díjat. 2021 februárjában a szentszéki napilap, L’Osservatore Romano közölte cikkét a holokausztról, melyet követően Ferenc pápa római lakásán kereste fel az írónőt, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért.

Bruck Edith nevéhez olyan magyar költők olasz fordítása kötődik, mint József Attila vagy Radnóti Miklós. (MTI)

[popup][/popup]