Ökumenikus irgalmasság – Koch bíboros a szentévről és a zsinagóga-látogatásról

Írta: Vatikáni Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ferenc pápa január 17-én, vasárnap látogat a római zsinagógába, amely fontos pillanata lesz a szívéhez nagyon közel álló üzenet hangsúlyozására: egyáltalán nem lehetséges kereszténynek és ugyanakkor antiszemitának lenni. Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke az Osservatore Romano vatikáni napilapnak adott interjújában mérleget von a dikasztérium múlt évi munkájáról és ismerteti annak idei programjait.

Ferenc pápa és Kurt Koch bíboros

A zsidóság nagyon közel áll a kereszténységhez

Az irgalmasság szentéve elején Ferenc pápa találkozik a nyugati diaszpóra legősibb zsidó közösségével. 1986-ban II. János Pál volt az első pápa, aki ellátogatott a római zsinagógába. XVI. Benedek 2010-ben tett látogatást a római zsinagógában, a keresztény egységhét kezdete előtti napon. Arra a napra hirdette meg az olasz püspöki konferencia a zsidóság napjának megünneplését. Ezt számos püspöki konferencia átvette. Nem véletlenszerű az ünnep elhelyezése az egységhét előtti napra, mert azt akarja jelezni, hogy a zsidóság nagyon közel áll a kereszténységhez. Koch bíboros emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa jó kapcsolatokat őriz a zsidó világgal még az argentínai időszakból. Nagyon szép jel a római zsinagógába látogatása, mert a pápa el akarja mélyíteni a kapcsolatát a római zsidó közösséggel, amely már hosszú ideje megélte hitét a kereszténység elérkezése előtt.
Szükséges volt előkészíteni a zsidók és katolikusok közötti párbeszéd új fázisátA zsidósággal való vallási kapcsolatok vatikáni bizottsága decemberben adta ki a dokumentumot, amelynek címe: „Isten ajándékai és elhívása visszavonhatatlanok”. A Nostra aetate k. zsinati dokumentum közzé tételének 50. évfordulója fontos alkalmat jelentett a kereszténység és a zsidóság közötti kapcsolatról szóló további elmélkedésre. Szükséges volt előkészíteni a zsidók és katolikusok közötti párbeszéd új fázisát. A dokumentum nem a párbeszéd szövege, mert akkor a zsidókkal együtt kellett volna előkészíteni. Bár a közzététel előtt átadták zsidó szakértőknek, ez egy katolikus dokumentum. A hívekhez szól, hogy megismerjék a zsidósággal folyó párbeszéd létezését és a kereszténység zsidó gyökereit, hogy ezáltal részt vehessenek ebben a dialógusban. Nem doktrinális vagy tanítóhivatali szövegről van szó, hanem teológiairól, amely egyes témák elmélyítésére szolgál – hangsúlyozta Koch bíboros.

A zsidó világ pozitívan fogadta a szöveget

A visszajelzésekből kiderül, hogy egyes rabbik is úgy gondolják: elérkezett az idő ezeknek a témáknak a megvitatására. A zsidó világ pozitívan fogadta a szöveget. Egy időben a dokumentum közzé tételével, a világ különböző részein élő egyes rabbik kiadtak egy nyilatkozatot a keresztényekkel folytatott párbeszédről. Nagy örömmel és hálával fogadtuk – állapította meg Koch bíboros. A zsidósággal folyó párbeszéd részeként 2015-ben a világ különböző részein megünnepelték a Nostra aetate 50. évfordulóját.

A teljes cikk itt olvasható.

Az internetes hivatkozásokat a vonatkozó közleményekre mi illesztettük a fenti szövegbe. A szerk.

Címkék:Ferenc pápa Koch bíboros kereszténység zsidóság, keresztény-zsidó párbeszéd

[popup][/popup]