Obama közelgő izraeli útjáról

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

obama_600

Barack Obama elnök amerikai zsidó vezetőkkel találkozva közölte, hogy nem visz “nagy béketervet” közelgő izraeli útjára. Ezzel lehűtötte a várakozást, hogy látogatása áttörést hoz a közel-keleti békefolyamatban.

A mintegy egyórás, a Fehér Házban tartott megbeszélésen Obama elismerte: rövid távon gyér kilátása van a béketeremtésnek – mondta egy nyilatkozó, aki részt vett a találkozón. Az elnök ugyanakkor hozzátette, a palesztinokkal kötendő megállapodás marad az egyetlen lehetőség arra, hogy Izrael hosszú távon szavatolja biztonságát.

Izraelben a politikai hangulat sem olyan, hogy Obama útja hatására ugrásszerűsen megindulnának a béketárgyalások. A januárban tartott, előre hozott parlamenti választásokon Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hatalma – várakozásával ellentétesen – meggyengült, azóta is egy koalíciós kormány megalakításán fáradozik.

Obama megbeszélést folytat majd Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is. Ezzel kapcsolatban a zsidó vezetőknek csütörtökön azt mondta: nyomatékosítani fogja Abbásznak, hogy a régióbeli mostani hangulatban a béke csak nagyon kemény tárgyalások útján lehetséges.

Egy magát megnevezni nem akaró személy azt mondta: az amerikai elnök azt is értésre adta, hogy miközben Izraelben még mindig a kormány megalakításán munkálkodnak, idő előtti lenne átfogó béketárgyalásokra törekedni. Hozzátette azonban: ez nem azt jelenti, hogy hat hónap vagy egy év múlva is kizárt lenne a béketárgyalások megkezdése.

A Fehér Ház ugyan nem közölte Obama útjának időpontját, az izraeli sajtó azt írta, hogy az elnök március 20-án érkezik, és ellátogat majd a ciszjordániai Rámalláhba, majd Jordániába is.

[popup][/popup]