Nyugati Part: Evakuálták két mobilházat, 23 (!) katona megsérült

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A biztonsági erők csütörtök reggel két mobilház, úgynevezett karaván evakuálására érkeztek Amona közösségébe.

A rendőrség szerint mintegy 300 fiatal, akik elbarikádozták magukat az épületekben, olajat öntöttek az útra, és az evakuálás megakadályozására különböző tárgyakkal dobálták a tiszteket.

23 rendőr és legalább négy fiatal enyhe sérüléseket szenvedett az összecsapásokban. A sérülteket jeruzsálemi kórházakba szállították kezelésre.

A rendőrök többsége a kődobálás miatt sérült meg, míg egyiküket egy éles tárggyal tenyéren szúrta egy tinédzser tüntető.

A biztonsági erők őrizetbe vettek 7 telepes fiatalt.

A tüntetők megfékezésére a rendőrök tömegoszlató eszközöket használtak, szélsőjobboldali aktivisták szerint azonban a biztonsági erők túlzott erőszakot alkalmaztak.

A hét elején az államügyészi hivatal tájékoztatta a lakosokat, hogy ha az épületeket 48 órán belül nem bontják le, elkobozzák őket.

Szerdán a lakosok világossá tették, hogy nem hajlandók elhagyni az Amonában elhelyezett karavánokat, és nem engednek az államügyész ultimátumának.

A lakosok azt állítják, hogy magánbefektetők és adományozók segítségével több millió sékelért vásároltak meg mintegy 4 hektárnyi földet az eredeti palesztin tulajdonosoktól.

Az ügyletet azonban úgy tűnik nem koordinálták az illetékes állami intézményekkel.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]