Nyolc határrendész századot vezényeltek Lodba az arab lázongások miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitány elrendelte a rendőri jelenlét ,,jelentős” megerősítését Lodban és számos más helyszínen, miután Amir Ohana közbiztonsági miniszter szükségállapotot hirdetett a városban.

Erről ír az ujkelet.live.

Az intézkedés háttere, hogy intenzív arab lázadás tört ki Lodban kedd este, melynek részeként állítólag felgyújtottak három zsinagógát és számos üzletet és több tucat autót.

,,Olyan helyzetnek vagyunk tanúi, amelyet még nem láttunk korábban vegyes városokban, és ez magában foglalja a nacionalista háttérű súlyos erőszakot, a vallási szimbólumok meggyalázását, valamint kísérleteket a rendőrtisztek megsebesítésére és a főútvonalak lezárására,” mondta Sabtáj. ,,Az izraeli rendőrség jelenleg számos kihívással szembesül, mi pedig teljesíteni fogjuk feladatainkat és helyreállítjuk a rendet.”

A rendőrség nyilatkozata szerint az állami szükséghelyzet kihirdetése „nagyobb cselekvési szabadságot” biztosít számukra.

Izrael számos más városában tört ki arab erőszak a zsidó támadások mellett, többek között Lodban, ahol felgyújtottak egy muszlim temetőt.

Zsidó otthonokat ért támadásokról számoltak be Ramléban, ahol autókat is megdobáltak kővel. A rendőrség letartóztatott 20 személyt.

Akkóban felgyújtottak egy étteremet és egy szállodát, súlyosan megsebesítve egy személyt.

Lod város polgármestere, Jáir Revivo szerint a városháza és a helyi múzeum is támadás célpontja lett, és a helyzetet az 1938-as kristályéjszakához hasonlította.

,,Polgárháború” tört ki, mondta, hozzátéve, hogy évtizedek együttélési erőfeszítései omlottak össze.

Miután közvetlenül sürgős segítségért fordult a miniszterelnökhöz, évtizedek óta először szükségállapotot hirdettek a városban, és a rend helyreállítása érdekében a határrendészet nagy erőit küldték a helyszínre.

Teljes cikk

Címkék:arab lázadás, Lod

[popup][/popup]