Nyilvánosságra hozták az izraeli őr nevét, aki önvédelemből lelőtt két jordániai állampolgárt

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A jordániai média tette közzé a biztonsági őr – diplomataigazolványán látható  – fényképét és nevét.

Az izraeli katonai cenzorok vasárnap nyilvánosságra hozták annak az izraeli biztonsági őrnek a személyazonosságát, aki a múlt héten lelőtt és megölt két jordánt az izraeli nagykövetség közelében Ammanban, miután egyikük csavarhúzóval rátámadt.

A tisztviselők megerősítették a férfi személyazonosságát, mint Ziv Moyal (28) órákkal azután, hogy a jordán média közzétette Moyal diplomata igazolványának fényképét és nevét.

Pénteken az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy előzetes vizsgálatot indítottak a júliusi 23-i támadás ügyében. A bejelentés azt követően jött, hogy Jordánia bejelentette, az izraeli nagykövetség munkatársai, akik az erőszakos támadás utáni napon visszatértek Izraelbe, nem mehetnek vissza Ammanba, amíg a nyomozás el nem indul.

Jordánia sürgette Izraelt, hogy indítson vizsgálatot a két ország közötti nagy diplomáciai vitát okozó ügyben. A két nemzet között már eleve feszült volt a viszony a Templom-hegyen történt terrortámadás és annak következményei miatt is.

Pénteken több száz jordán tiltakozott az izraeli nagykövetség közelében Ammanban az incidens miatt, felszólítva a kormányt, hogy állítsa le és semmisítse meg az 1994-es békeszerződést Izraellel.

A Külügyminisztérium pénteki nyilatkozata azt állítja, hogy Izrael “vizsgálatot indított az ügyben a megfelelő jogi eljárások szerint.”

Tüntetők Ammanban az izraeli nagykövetség bezárását követelik. (AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI)

Az [izraeli] államügyész [Shai Nitzan] az ügyészséggel [Avichai Mandelblit] együttműködve utasította az összes érintett szervet, hogy nyújtson be minden az esettel kapcsolatos anyagot,” olvasható a nyilatkozatban.

“Az Izrael és Jordánia közötti kapcsolatok keretében Izrael naprakészen fogja tartani Jordániát az eljárás fejleményeiről és megállapításairól” – mondta a minisztérium.

Bár Jordánia megengedte az őrnek és a nagykövetség munkatársainak, hogy visszatérjenek Izraelbe az incidens után, csütörtökön, távollétében, gyilkossággal vádolták meg a tisztet.

Mandelblit a biztonsági kabinet ülésen elmondta a minisztereknek, hogy a bécsi egyezmény alapján Izraelnek kötelessége kivizsgálni a gyanúsítottakat, amikor visszatértek egy olyan fogadó országból, amely diplomáciai mentességet biztosított számukra, írta jedioth Ahronoth szerdán.

A jordán hatóságok is ki akarták kérdezni Moyalt az esetről, de Izrael megtagadta diplomáciai mentességre hivatkozva.

Csak az amerikai beavatkozás után engedett Amman és tette lehetővé, hogy az őr és a nagykövetség többi tagja elhagyja Jordániát.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:biztonsági őr, Jordánia

[popup][/popup]