Nyiltan fasiszta, antiszemita cikkel karácsonyozott a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége

Írta: Christopher Adam / kanadaihirlap.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A hitleri Németország legyőzésén sajnálkozott egy, a Kanadai Magyarok Országos Szövetség (KMOSZ) honlapján megjelent cikk, mely írás “egy rátelepített tehernek” nevezte Izraelt és aminek szerzője Bárdossy László horthyista miniszterelnök szavaival kívánt békés Karácsonyt a külhoni olvasóknak. 

kmoszCsapó Endre írása eredetileg nyomtatott formában jelent meg az ausztrál Magyar Életben és innen vette át a KMOSZ Hungarian Reporter című lapja.

A “Karácsony a béke ünnepe” című cikk mindennel foglalkozik, csak a békével és a karácsonnyal nem.

A cikk sok szempontból a magyar kormányoldal oroszpártiságának és Amerika-ellenességének a tükörképe. De az a különbség, hogy ebben az esetben alig burkolt antiszemitizmussal és horthysta nosztalgiával van fűszerezve.

A cikk szerzője szerint, Washington tehet arról, hogy az Európai Unió és Oroszország között békétlenség van. “Európának nincs követelése Oroszországtól, és Oroszországnak sincs követelése Európától. A békés együttélés kellékei adottak. Az Egyesült Államok kormánya ezt nem tartja tiszteletben. Globália rátette a kezét az általa sokszor támogatott szovjet állam gazdaságára és ásványkincsére, mint sajátjára, de Putyin rácsapott erre a kézre”–áll a Vlagyimir Putyint felkaroló cikkben.

Az igazán döbbenetes rész azonban ez után következik:

“Németország számára az Európai Unió egy rátelepített teher, amit cipel, mint ahogy Izrael is az. Nem ok nélkül féltek az angolszász országok és Franciaország a németektől, nem ok nélkül verték bele a sárgaföldbe két alkalommal is.”

Izrael politikáját természetesen lehet és kell is bírálni. Amikor szélsőjobboldali, vagy rasszista fordulatot vesznek az izraeli politikában, akkor az ellen fel kell szólalni. De a fenti szövegkörnyezetben egyszerűen nem erről van szól. A KMOSZ-lapban nem egy helytelen izraeli politikai döntésről cikkeznek, hanem kijelentik, hogy a zsidó állam en bloc egy teher Németország számára. Hogy miért és miben teher és hogy kik telepítették rá a zsidó államot a németekre, azt nem tudjuk meg. De minden olvasó azzal a gondolattal távozik, hogy egy idegen állam és nép súlya alatt roppanhat össze Németország.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]