Nyaraljon a Hezbollahhal!

Írta: origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Ellenállás Turista Emlékhelye nevet viselő létesítmény egy szabadtéri múzeum Libanonban, ahol a Hezbollah bemutatja, hogyan harcolt az izraeli hadsereg ellen. A szélsőséges iszlám szervezet egy komplett üdülőkomplexumot tervez kiépíteni a helyszínen.

A múzeum a dél-libanoni Mlita (Mleeta) városában található, amely 50 kilométerre fekszik északra Libanon és Izrael határától. A település volt az ellenállás egyik fő központja 1982 és 2000 között, amikor Izrael megszállta Libanon déli részét. A múzeumot 2010. május 25-én nyitották meg, az izraeli kivonulás tizedik évfordulóján.

20130905-hezbollah-ellenallasi-muzeum-mleeta-libanon34

A múzeumba látogatókat az idegenvezetők azzal köszöntik, hogy üdvözlik őket az ellenállás, a tisztaság és a dzsihád földjén. A dzsihád iszlám vallási kifejezés, amely az Isten útján való küzdelmet jelenti, de más értelemben vett szent háborút is jelenthet. Az idegenvezetők elmondják a turistáknak, hogy a Hezbollah volt Libanon egyetlen védelmezője Izrael ellen.

A Hezbollah arabul Isten pártját jelenti, egy libanoni, síita politikai és félkatonai alakulat, amelyet az arab világban ellenállási, Nyugaton viszont terrorszervezetként tartanak számon. Az idegenvezetők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy békés emberek, nem terroristák, és nem támadnak senkit, csak védekeznek.

A múzeumba látogatók a Hezbollah vezetője, Haszan Naszr Alláh videoüzenete után egy filmet tekinthetnek meg Libanon és Izrael konfliktusáról. Ezután a turisták egy nagy gödör mellett haladnak el, amely tele van izraeli sisakokkal, tankokkal és gránáthüvelyekkel. A gödör mellett ez a felirat olvasható: “Ez egy strukturalista tájkép, amely a cionista entitás vereségét jelképezi”.

20130905-hezbollah-ellenallasi-muzeum-mleeta-libanon28

A park másik részén megtekinthető a Hezbollah korábban meggyilkolt vezetője, Abbász al-Múszavi nagyméretű portréja csakúgy, mint a jelenlegi vezetőé, Naszr Alláhé, valamint két iráni ajatollahé, Ruhollah Homeinié és Ali Hameneié. A falakon bemutatják Izrael harci gépezetét, beleértve a Negev-sivatagban, Dimona mellett lévő nukleáris kutatóközpontot is.

A turisták végigsétálhatnak egy százméteres, kőbe vájt árokban egy kilátóhoz, amelyet régen a Hezbollah harcosai használhattak. A park egyik látványossága egy eredeti eszközökkel felszerelt bunker. A gyerekek hatástalanított légelhárító géppuskákkal játszhatnak, vagy feldöntött fegyveres személyszállító járművekre mászhatnak fel.

20130905-hezbollah-ellenallasi-muzeum-mleeta-libanon33

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Hezbollah, Izrael, Libanon

[popup][/popup]