NSA-botrány – Netanjahut is megfigyelték, de nem lepődött meg

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben nem okozott meglepetést a brit és az amerikai titkosszolgálatok érdeklődése. 

A média értesülései szerint nem okozott meglepetést, hogy az amerikai és a brit hírszerzők lehallgatták mind Ehud Olmert, mind Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

Az NSA egykori munkatársától, Edward Snowdentől származó értesülések szerint a “Broad Oak”, vagyis széles tölgy fedőnevű akció keretében az amerikaiak 2009-ben figyelték Ehud Olmert miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter emailjeit, majd Benjámin Netanjahu kommunikációját is.

Izraelben a vezetők azonban számítanak arra, hogy lehallgatják őket, ezért a kettes tévécsatorna jelentése szerint Netanjahunak nincs is számítógépe az irodájában, nem használ emailt és nincs saját telefonkészüléke.

Sőt, a tízes tévécsatorna beszámolója szerint a különösen érzékeny ügyek megvitatásánál még otthonában is gyakran alkalmaz mutogató gesztusokat vendégeivel társalogva, és fontos bizalmas megbeszéléseit a Moszad, a titkosszolgálat lehallgatásbiztos irodáiban tartja.

A Jediót Ahronót című lap vasárnapi száma szerint az amerikaiak Ehud Barak védelmi miniszter megfigyelésére tel-avivi lakótoronyban lévő otthonának ablakaival szemben még egy elektronikus berendezésekkel alaposan felszerelt lakást is kibéreltek, ami már 2007. júniusában felkeltette az izraeli biztonságiak figyelmét.

Juvál Steinic izraeli hírszerzési miniszter szombaton elfogadhatatlannak nevezte az izraeli vezetők emailjeinek figyelését, és kijelentette: “Mi nem kémkedünk az Egyesült Államok elnöke után. Kötelezettségeket vállaltunk erre, és ezt teljesítjük is”.

Megjegyezte ugyanakkor: “Abból indulunk ki, hogy nemcsak az arab, hanem baráti államok is kémkednek utánunk, és nem tárgyalunk meg bizalmas ügyeket a nyilvános levelezési rendszerben”.

Jeruzsálemben nem lepődtek meg az adatgyűjtésen, és megpróbálják kihasználni azt a 28 éve amerikai börtönben ülő izraeli kém, Jonathan Pollard kiszabadítása érdekében.

Egy, a Háárec című lapnak név nélkül nyilatkozó jeruzsálemi illetékes szerint Amerika elvesztette a jogi alapját Pollard további fogságban tartásához. Jonathan Pollardot, az amerikai haditengerészet 1985-ben letartóztatott volt elemzőjét 1987-ben ítélték életfogytiglani börtönre, amiért sok ezer titkos dokumentumot adott át Izraelnek. Szabadon bocsátását számos izraeli kormányfő kérte már a Fehér Háztól.

[popup][/popup]