Növekvő izraeli aktivitás Szíria légterében

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael újabb légicsapást hajtott végre Szíriában hétfőre virradóra – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap a szíriai médiára hivatkozva.

F-15-ös vadászgép

Az izraeli légierő 24 órán belül már másodszor, három napon belül pedig harmadszor csapott le Szíria területén. A szíriai média meg nem erősített jelentése szerint hétfő hajnalban az izraeliek több célpontot is támadtak a szíriai-libanoni határ mentén.

Egyes híradások szerint a légitámadások szíriai katonai létesítmények és a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetnek szánt fegyvereket szállító konvoj ellen irányultak.

Előzőleg, vasárnap egy izraeli drón megölte a damaszkuszi vezetéshez hű milícia egyik tagját, pénteken pedig négy izraeli vadászbombázó légicsapásokat hajtott végre Szíriában.

Külföldi források szerint az izraeli hadsereg az utóbbi években számos légicsapást hajtott végre Szíria légterében a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok ellen, de az izraeli hadsereg első ízben a múlt pénteken erősítette meg ezt, noha korábban sem cáfolta ezeket az állításokat.

A Hezbollah az elmúlt tíz évben hatalmas fegyverarzenált halmozott fel Izrael északi határa közelében. Rakétáinak száma, szakértői becslések szerint, 120-150 ezer körül lehet, ami megfelel egy katonai középhatalom fegyveres erejének. Azzal, hogy Irán aktívan jelen van a szíriai és az iraki polgárháborúban, Izrael számára tovább nőtt a veszély, hogy északi határa mentén iráni segítséggel a Hezbollah fejlett katonai bázist hozhat létre. Ezért fokozott erővel támadja a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokat.

[popup][/popup]