Növekvő antiszemitizmus Kanadában

Írta: : Christopher Adam/http://kanadaihirlap.com/ - Rovat: Hírek - lapszemle

A B’nai Brith tanulmánya szerint, 2014-ben egy év alatt 28 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma Kanadában és a támadások túlnyomó többsége Ontario, illetve Québec tartományokban történt. A kanadai antiszemitizmus nagy részben (83%) zaklatásból állt, az incidensek 15 százaléka pedig rongáláshoz köthető. Összesen 1.370 antiszemita támadásról szerzett tudomást a B’nai Brith és 19 esetben erőszakos bűncselekményről volt szó.

A legtöbb incidens a közel-kelet zavargásaihoz és konfliktusaihoz köthető. Például amikor tavaly nyáron az izraeli haderők offenzívát indítottak Gázában, hirtelen megugrott az antiszemita támadások száma.

Fotó: CBC

Kisebbik részben azonban kanadai szélsőjobboldali csoportokhoz is kötődnek antiszemita incidensek és ezekre történetesen december környékén – vagyis karácsony előtt – kerül sor. De a legtöbb szélsőjobboldali antiszemita uszítás online történik.

Michael Mostyn, a B’nai Brith vezérigazgatója szerint manapság egyre inkább az anticionizmussal próbálják legitimizálni az antiszemitizmust.

Nem csak Kanadában, hanem világszerte növekvő tendenciát mutat az antiszemitizmus. Az incidensek száma – ha a többi országot együtt nézzük – 21 százalékkal emelkedett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]