Nők tüntettek Bnei Brak utcáin a diszkrimináció és a vallási kényszer ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Többezer liberális nőjogi aktivista vonult fel csütörtök este az ultraortodox Bnei Brak utcáin, tiltakozva a diszkrimináció és a “vallási kényszer” ellen, amelyet a szervezők és a tüntetők szerint a radikális jobboldali kormánykoalíció pártjai tovább szítanak.

Női tüntetők Bné Brakban (Fotó: Times Of Israel/Avshalom Sassoni/Flash90)

A tiltakozás összhangban volt az országszerte zajló, a kormány igazságügyi átalakítására irányuló tervei elleni tüntetések alapvető ideológiájával. A női felvonulás résztvevői közül néhányan a tiltakozó mozgalmak pólóit viselték, ugyanakkor szolidaritásból férfiak is csatlakoztak a mozgalomhoz – írja az ujkelet.live.

Az izraeli rendőrség, bár ritkán engedélyezi a tüntetéseket az ultraortodox közösségekben a várható súrlódások miatt, ezúttal nem mondott nemet, és bejelentette, hogy Bnei Brak több főútvonalát 23 óráig lezárják.

Az országszerte egyre gyakoribbá váló diszkriminációs esetek után életre hívott kezdeményezés egyben lehetőséget jelenthetett volna a háredi közösség és a szekuláris izraeliek közötti párbeszédhez, miközben az elmúlt hónapok során az egyes társadalmi csoportok között egyre érezhetőbben mélyült a szakadék.

A nem túl sok eséllyel kecsegtető párbeszéd első nekifutásra történő lehetősége, egy rövid ideig tartó diskurzus után parázs vitává alakult, miközben a feszültséget a figyelemfelkeltő hangos zene, és a dübörgő dobolás tovább tetézte. Emellett, mint olaj a tűzre a jobboldali ellentüntetők “balos árulók” skandálása közepette kialakult lökdösődés és kisebb dulakodás szerencsére sérülések és letartóztatások nélkül ért véget.

A felvonuló nők sérelmezték azokat az eseteket, amelyekről az elmúlt hetekben alapvetően csak a liberális média számolt be, a nőkkel vagy lányokkal szembeni megkülönböztető bánásmódot dokumentáltva a tömegközlekedési eszközökön. Emellett szót emeltek a rabbik tiltása ellen a nők zenélése, illetve éneklésére vonatkozóan, ugyanakkor szóba került a háredi férfiak sorozási mentessége is.

Teljes cikk

[popup][/popup]