Nógrádi György: “Európa továbbra is védtelen, kiszolgáltatott…”

Írta: Hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, a gazdag arab országok másodpercek alatt képesek voltak megvédeni határaikat, Európa továbbra is védtelen, kiszolgáltatott, csak toporog, és képtelen egységes megoldást találni – mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

ngy

Dr. Nógrádi György Forrás: hirado.hu

 

Visszatoloncolás, határzárak, felső korlát, …, a helyzet kaotikus, úgy néz ki, minden ország saját megoldásokat vet be bevándorlásügyben, de az egységes európai megoldásnak még mindig híján vagyunk. Az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikus értékelte a helyzetet.

Már a híreket sem értik

A Perzsa-öbölből nemrégiben hazaérkező szakértő szerint ott egyszerűen nem is értenék ezeket a híradásokat, hiszen náluk vagy betartja valaki a szabályokat, vagy villámgyorsan kitoloncolják. A térségben várják ugyan a vendégmunkásokat, de csak két évre kaphatnak vízumot, ha pedig az lejárt, és nem hosszabbítják meg újabb két évre, nagyon gyorsan el kell hagyniuk az országot. Ezek a vendégmunkások vehetnek lakást is, ott, ahol engedik, de állampolgárságot például gyakorlatilag soha nem kaphatnak. Szaúd-Arábia egyébként háromezer sátorral várja a dolgozni akaró szíriai vendégmunkásokat, ám a sátrak üresen állnak – emlékeztetett Nógrádi.

Közép-Kelet a robbanás szélén van

A szakértő úgy értékelte, a szíriai konferenciát február végére elnapolni hatalmas felelőtlenség volt, mert addig mindkét fél mindent megtesz majd, hogy teret nyerjen, közben pedig százezrek indulnak el, és halottak ezrei lesznek. A megoldásnak pedig még látszata sem látszik, hiszen az oroszok, a nyugatiak, a törökök továbbra is külön blokkot alkotnak, a helyzet pedig egyre reménytelenebb: a lakosság fele már külföldre ment, vagy belső migrációban él. Eközben Törökország a a végveszély szélén van, Libanonban polgárháború dúl, Jordánia már képtelen ellátni a menekülteket, a Közép-Kelet a robbanás szélén van, bármikor bárhol háború törhet ki, ám erről Európa a szokása szerint nem vesz tudomást.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:bevándorlás, Közel-Kelet, Menekültválság, Nógrádi György, Szíria, Törökország

[popup][/popup]