Noa Lazar halála – a vizsgálat lezárult

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Suafat ellenőrzőponton történt terrortámadás – amelynek következtében Noa Lazar tizedes életét vesztette – ügyében folytatott vizsgálat súlyos hibákat állapított meg, s ennek nyomán három rendőrtisztet elbocsájtottak.

 

Noah Lazar ((Forrás: IDF twitter fiók)

Döntés született, hogy a hadsereg (IDF) nem állomásoztatnak többé katonákat a kelet-jeruzsálemi ellenőrzőpontnál.

A döntés azután született, hogy az IDF és az izraeli rendőrség lezárta az október 8-i halálos támadás vizsgálatát, amelynek során Noa Lazar őrmester meghalt, egy másik őr pedig súlyosan megsérült.

A vizsgálat számos hibát talált az ellenőrzőponton rendszeresen állomásozó csapatok működésével, valamint a támadásra adott elégtelen válaszlépésükkel kapcsolatban. A palesztin támadó ugyanis nyolc golyót lőtt ki, majd sértetlenül távozott a helyszínről.

A rendőrség három rendőrt elbocsátott a támadásra való reagálás elmulasztása miatt, egy rendőrt pedig egy évre eltávolított a pozíciójából. Két másik magas rangú határrendőrtisztet hivatalosan elmarasztaltak.

Aviv Kohavi, az IDF főnöke utasítást adott arra, hogy egy hónapon belül távolítsák el a katonai rendőrség erőit az ellenőrzőpontról, és helyette teljes egészében a határrendőrség és a civil őrök irányítsák azt.

“A professzionalizmus hiánya és a válaszlépések elmulasztása miatt a terroristát nem sikerült sem semlegesíteni, sem letartóztatni” – áll Kohavi közleményében.

Lazar családját tájékoztatták a vizsgálat eredményeiről – írja a hadsereg.

Times of Israel

[popup][/popup]