Nincs további fellebbezés: Kiutasítják az uszító iszlamista imámot Franciországból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elutasította a kérelmet, hogy függesszék fel egy Franciaországban élő imám Marokkóba való kiutasítását – tájékoztatott a strasbourgi testület.

Hassan Iquioussent, a Franciországból kiutasított, uszító iszlamista prédikátor

A Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezethez közel álló prédikátort, Hassan Iquioussent azzal vádolják, hogy gyűlöletre és erőszakra szólított fel a zsidó közösség ellen. Kiutasítását Gérald Darmanin francia belügyminiszter a múlt héten jelentette be. Darmanen szerint, az imámnak “nyíltan antiszemita, nőgyűlölő, homofób” megnyilvánulásai voltak a közelmúltban, “ezért francia földön nincs keresnivalója.”

Iquioussen az EJEB-hez fordult, hogy függesszék fel a kitoloncolását arra hivatkozva, hogy a belügyminisztériumi rendelet sérti a kínzás, az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, valamint a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogát.

Az 57 éves imám, aki ugyan Franciaországban született, marokkói állampolgársággal rendelkezik, mert francia állampolgárságát megvonták tőle, amint nagykorú lett. Az észak-franciaországi Lourches-ban él feleségével és öt gyerekével. A francia ügyészség által összegyűjtött bizonyítékok szerint Iquioussen “a köztársaság értékeivel ellentétes gyűlöletbeszédeket tartott és antiszemita elméleteket hirdetett”. Azzal is vádolják, hogy szeparatizmusra buzdít, és az iszlámellenességgel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjeszt.

Az imám kiutasításának bejelentése után 31 észak-franciaországi mecset közleményben állt ki a prédikátor mellett, arra hivatkozva, hogy Iquioussen “nyilvánvaló értékelési hiba áldozata” lett.

Az imám nagyon aktív a közösségi oldalakon, többek között van egy Youtube-csatornája, amelyre 174 ezren iratkoztak fel, és egy Facebook-oldala, amelyet 44 ezren követnek. (Andits Eszter / MTI)

[popup][/popup]