New York Times: A Moszad hajtotta végre az iráni fegyvergyár elleni dróncsapást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Moszad hajtotta végre az iráni katonai létesítmény elleni dróntámadást, amely nagy robbanást okozott szombaton Iszfahán központjában, hivatkozott a New York Times magas rangú titkosszolgálati tisztviselőkre, akik előtt ismert az Izrael és az Egyesült Államok közötti párbeszéd az incidensről.

Az ügyről magyarul az ujkelet.live számol be.

Iszfahán a nagy hatótávolságú rakéták kutatásának, fejlesztésének és gyártásának központja.

Hetekkel ezelőtt amerikai tisztviselők nyilvánosan Iránt jelölték meg Oroszország számára az ukrajnai háborúban használt drónok elsődleges szállítójaként, és azt mondták, hogy szerintük Oroszország iráni rakétákat is megpróbál szerezni, hogy bevesse a konfliktus során.

Az amerikai tisztviselők azonban azt mondták, úgy vélik, hogy ezt a csapást Izrael saját biztonságával kapcsolatos aggodalmai váltották ki, nem pedig az Oroszországba irányuló rakétaexport lehetősége.

Az izraeli Kan közrádióban reggel arról számoltak be, hogy a Moszad vezetője, David Barnea szombaton távozott a biztonsági kabinet üléséről röviddel este 10 óra előtt, amikor a támadásról beszámoltak, és nem is ment vissza.

Az izraeli Walla hírportálnak vasárnap nyilatkozó források szerint a csapás „specifikus, sebészeti pontosságú és sikeres” volt.

A létesítmény az iráni rakétaprogramhoz kapcsolódott: „Az épület 4 különböző területét pontosan becélozták, és eltalálták.”

Az iráni fegyvergyár elleni támadás jellemzőit tekintve nagyon hasonló volt ahhoz a támadáshoz, amelyet 2021 júniusában hajtottak végre drónokkal, egy centrifugagyártó létesítmény ellen. Irán Izraelt vádolta a támadásért, de Jeruzsálem hivatalosan nem vállalta a felelősséget.

Teljes cikk

[popup][/popup]