Netanjahuval is találkozott az Olaszországból hazatért vezérőrnagy, mielőtt házi karanténba vonult

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy magas rangú izraeli tiszt, akit az olaszországi látogatását követően házi karanténba küldtek, a múlt héten találkozott Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel és más vezető tisztviselőkkel.

Aharon Haliva vezérőrnagy középen balra 2020. február 23. fotó: Tal Oz/Védelmi Minisztérium

Az Izraeli Védelmi Erők kedd este megerősítette a médiajelentések állításait, miszerint Aharon Haliva vezérőrnagy, a hadsereg Műveleti Igazgatóságának vezetője, körülbelül 12 nappal ezelőtt tért haza Izraelbe olaszországi útjáról, ahol a COVID-19 fertőzések száma jelentősen magas.

A kétnapos harcok során Izrael és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport között, Haliva február 23-án magas szintű biztonsági konzultáción vett részt Netanjahu, Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter, Aviv Kohavi vezérkari főnöl és más magas rangú biztonsági tisztviselők társaságában.

Három nappal később, február 26-án az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy azok az izraeliek, akik Olaszországban jártak a visszatéréstől számított 14 napra vonuljanak házi karanténba. Az izraeli hadsereg szerint Haliva azonnal karanténba vonult.

Netanjahunak nem kell karanténba mennie a Halivával való interakciója miatt, mivel az Egészségügyi Minisztérium ilyen intézkedést jelenleg csak azok számára ír elő, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

Netanjahu nem rázott kezet Halivával az ülés során, és semmiféle fizikai kapcsolatban nem került vele. A miniszterelnök február végén a kampánya során felhagyott a kézfogással.

A hadsereg szerint kedden estére a karanténba helyezett katonák száma 406 volt. Továbbá 91 katona már befejezte kéthetes karanténját és visszatért egységeihez.

Az egyik katonát a héten koronavírussal diagnosztizáltak, miután kapcsolatba került egy férfival, aki az olaszországi vakáció során elkapta a vírust.

A hadsereg szerint a koronavírussal való fertőzés után, a katona február 26-án és 27-én ellátogatott a hadsereg tel-avivi egészségügyi klinikájára. Valamint február 27-én az egységével is találkozott.

A klinikán és az egységével való látogatásainak eredményeként legalább 71 katonát – köztük a klinika két orvosát is – karanténba lépésre utasították.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint összesen 15 izraelit diagnosztizáltak koronavírussal.

ujkelet.live

[popup][/popup]