Netanjahut nem hatotta meg a 80 ezres tüntetés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A miniszterelnök a választók akaratára hivatkozik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök – írja az ujkelet.live – a szombaton Izrael-szerte tartott tömeges demonstrációkat kommentálva kijelentette:

,,Valóban hatalmas tüntetés volt Izraelben – emberek milliói vonultak az utcára és szavaztak a [két hónappal ezelőtti] választásokon. Az általuk megszavazott fő ügyek egyike, az igazságszolgáltatási rendszer reformja volt.”

Vasárnap, a heti kormányülésen Netanjahu azzal érvelt, hogy ,,a jobboldali táborra szavazó polgárok milliói tudtak az igazságszolgáltatás átfogó megreformálására irányuló szándékunkról. Sőt, követelték”.

,,Sokan, akik nem szavaztak ránk, is tudták és egyetértettek azzal, hogy alapvető korrekciókat kell végrehajtani az igazságszolgáltatásban… jobb- és a baloldali kormányok egyaránt ezt mondták, és akkor senki sem állította, hogy itt a demokrácia vége.”

,,Olyan módon fogjuk végrehajtani a reformok törvénybeiktatását, hogy fixálják a javításra szoruló dolgokat, teljes mértékben megvédjék az egyéni jogokat, és helyreállítsák a közvélemény igazságszolgáltatásba vetett hitét, amelyhez oly nagy szükség van erre a reformra.”

Netanjahu szerint „érdemi, mélyreható és komoly párbeszédet” kell folytatni a tervekről, ahelyett, hogy „polgárháborúról és az állam elpusztításáról szóló felkavaró szlogennek félre söpörnék”.

A rendőrség becslése szerint az eső dacára 80 000 főt számláló tömeg tiltakozott szombat este Tel-Avivban az új izraeli kormány által tervezett igazságszolgáltatási reformok ellen, amelyek súlyosan megnyirbálnák a Legfelsőbb Bíróság hatalmát.

Kisebb tüntetéseket tartottak még Jeruzsálemben, Haifán és még az északi Ros Pina közösségben is.

A szombati tüntetés

Herzog közvetít

Jichák Herzog elnök vasárnap kijelentette, hogy napok óta azon dolgozik, hogy párbeszédet közvetítsen az érintett politikai szereplők közötti a tervezett igazságügyi reformról.

,,Egy mély megosztottság fogságában vagyunk, amely szétszakítja nemzetünket” – mondta Herzog közleményében. ,,Ez a konfliktus mélyen aggaszt engem, ahogy sokakat Izraelben és a diaszpórában.”

„Az elmúlt héten minden eszközzel teljes munkaidőben, megállás nélkül dolgoztam az érintett felekkel annak érdekében, hogy széles körű, figyelmes és tiszteletteljes megbeszéléseket és párbeszédet alakítsak ki, ami remélem, meghozza gyümölcsét”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]