Netanjahunak több időre van szüksége a kormányalakításhoz

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu távozó és a választásokon győztes pártot vezető izraeli miniszterelnök két hét haladékot kapott hétfőn Reuven Rivlin államfőtől arra, hogy megalakítsa új koalíciós kormányát – jelentette be az elnöki hivatal.

netanjahu 2Netanjahu közölte az elnökkel, hogy van már eredményük a koalíciós tárgyalásoknak, de több időre van szüksége ezek befejezéséhez és egy stabil többségi kormány megalakításához.

A jobbközép Likud párt vezetője hetek óta tárgyal potenciális partnereivel, a nacionalista, a vallási és az ultraortodox zsidó pártokkal.

Két ultraortodox párttal és a centrista, gazdaságorientált Kulanu párttal már közel áll a megállapodáshoz, viszont nagy nézetkülönbségei vannak két nacionalista párttal, amelyeket régi szövetségesei vezetnek. Már csak halvány lehetőségnek tűnik, hogy a Likud nemzeti egységkormányt alakít a Jichák Herzog vezette balközép Cionista Táborral.

Az izraeli választási törvények szerint, ha Netanjahunak az eredetileg 28 napos határidő után a 14 napos haladék sem lenne elég a kormányalakításra, akkor az elnök megbízhat más politikust ezzel a feladattal.

[popup][/popup]