Netanjahu választásokat mérlegel a Likud vezetőjének személyéről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az esetleges párton belüli választás célja az, hogy eloszlassák ellenzék illúzióit, akik azt remélik, hogy a Likud tagsága vagy vezetése fellázad Netanjahu ellen és így vet véget a kormányválságnak.
Letették képviselői esküjüket Izrael új – immár huszonkettedik – parlamentjének törvényhozói. Az előrehozott választásokat  a szeptember 17-én tartották.
Benjámin Netanjahu kormányfő, a jobboldali Likud párt elnöke beszédében egy újabb előrehozott választás rémét vázolta fel arra az esetre, ha nem sikerül kormányt alakítania. Közölte,   hogy mindent elkövet ennek elkerülésére, és  kormányfő-jelöltként  ismét  egy egységkormányban való részvételre szólította fel a választásokon legtöbb szavazatot elnyert centrista Kék-fehér pártot.

Reuven Rivlin államelnök  beszédében  szintén egy  egységkormány megalakítására szólított fel, és kijelentette, hogy a választási eredmények a politikai patthelyzet ellenére derűlátásra is okot adnak, és tiszteletet ébresztenek az izraeli társadalom iránt, mert – mint fogalmazott –  piros lapot mutattak a populizmusnak.

Az új Kneszetben  mindössze nyolc első alkalommal beválasztott honatya foglal majd helyet, amit elsősorban az magyaráz, hogy az április kilencedikén megválasztott parlament néhány hét után feloszlatta önmagát, és a pártok nagy része ugyanazzal a politikus-listával vágott bele az új, szeptemberi választási kampányba.

Az előzőnél, és a 2015 -ösnél eggyel kevesebb, huszonnyolc női képviselő foglalhatott helyet az ülésteremben, ami a százhúsz törvényhozónak közel negyedét jelenti.

Az arab pártok Közös Listájának tizenhárom képviselője tüntetőleg távol maradt az eskütételtől. Ők később esküdnek fel, mert csütörtökön országos tiltakozást rendeztek az arab településeken elharapódzott bűnözés és gyilkosságok miatt, ami ellen szerintük nem tesz eleget a rendőrség.

Csütörtökön a Kneszet ünnepségei mellett Jaír Lapidnak, a Kék-fehér párt második emberének bejelentésére figyelt fel a helyi média, miszerint lemond a Beni Gantz-cal pártjaik tavaszi egyesülésekor aláírt rotációs egyezményről, vagyis arról, hogy kormányra kerülésük esetén egymást váltsák a kormányfői székben.

Lapíd ezt azok után jelentette ki, hogy Netanjahu az elmúlt napokban őt okolta az egységtárgyalások kudarcáért, mert szerinte ő akadályozta meg Gantzot a megállapodás aláírásában önös érdekből, hogy maga is kormányra kerülhessen. Lapid hangsúlyozta, hogy éppen a koalíciós egyezményért mond le esetleges miniszterelnökségéről, és a két párt egységbe tömörülését csakis a Netanjahu nélküli Likuddal látja megvalósíthatónak.

Csütörtök délben a Likud párt bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu előválasztásokat mérlegel a párt vezetőjének személyéről. A médiához eljuttatott szöveg szerint azért, hogy “összetörjék a más pártok vágyaiban szereplő Likud-lázongás illúzióját”, vagyis hogy esetleg más kerülhet Netanjahu helyére.

A bejelentés hírére Gideon Szaár, – a kormányfő egyik népszerű lehetséges utód-jelöltje a Likud párt vezetői között – azt írta Twitter-fiókjában, hogy “készen áll”. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]