Netanjahu ügyészségi meghallgatása – három hónappal elhalasztva

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Avichai Mandelblit izraeli legfőbb ügyész szerdán beleegyezett, hogy három hónappal elhalasztja Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghallgatását, aki három korrupciós ügyben érintett.

Benjamin Netanjahu és Avichai Mandelblit (Fotó: Emil Salman)

Mandelblit februárban jelentette be, hogy szándékában áll vádat emelni Netanjahu ellen mindhárom ügyben csalás és bizalommal való visszaélés, valamint az egyik ügyben vesztegetés vádakban is. A miniszterelnök ügyvédei kérésére a legfőbb ügyész engedélyezte, hogy a vizsgálati anyagok átadására a választások után (április 9.) kerüljön sor, ezáltal megakadályozva az információ szivárogtatást a médiának, mely befolyásolhatná a szavazást.

A választások után azonban az ügyvédek több mint egy hónapig nem vették át a dokumentumokat, mondván, még nem kapták meg a bérüket. Ezt sokan időhúzási taktikának vélték.

A meghallgatásra július 10-én került volna sor, az új időpont október 2-3-ára módosult, közölte Mandelblit. Szükség esetén egy harmadik nappal is megtoldhatják a rákövetkező héten.

Netanjahu ügyvédei eredetileg egy teljes évet akartak nyerni, azzal érvelve, hogy a dokumentumok terjedelme miatt, tekintve, hogy a miniszterelnök három ügyben érintett, 3 hónap nem elegendő az anyag feldolgozásához.

„Nem indokolt, hogy a meghallgatás – amint azt Önök kérték – egy évvel a vizsgálati anyag összegyűjtése után kerüljön kitűzésre, mely károsítaná az alapvető közérdeket, hogy amilyen gyorsan csak lehet, döntés szülessen az ügyekben” – írta Mandelblit. „A jelenlegi körülmények alapján ez nem indokolt.”

A vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel. A következő lépés a meghallgatási folyamat, mely során Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a legfőbb ügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

A teljes cikk

[popup][/popup]