Netanjahu: történelmi hiba, Zarif: csak az első lépés. Folytatódik az iráni urándúsítás

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A megállapodás világos utalást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy Iránban folytatódik az urándúsítás, ami sokáig a megegyezés fő akadálya volt. “Úgy véljük, hogy ez jogunkban áll” – szögezte le Zarif. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi hibának nevezte a Genfben aláírt megállapodást – közölte az izraeli katonai rádió.

Netanjahu a vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy “ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére. A világ vezető hatalmai először fogadták el az iráni urándúsítást, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják az általuk vezetett ENSZ Biztonsági Tanácsot.”

“Izrael nem tekinti magára nézve kötelezőnek a megállapodást és fenntartja a jogot az önvédelemre”- tette hozzá az izraeli kormányfő. Élesen szembeszállt a szankciók feloldásával, mert évekbe telt létrehozásuk, és Irán kozmetikai engedményeiért oldják fel, amelyeket heteken belül visszavonhatnak – vélekedett.

Irán eltökélt Izrael elpusztításában, de Izrael nem engedi az iráni nukleáris katonai képességek kifejlesztését – közölte a miniszterelnök. Netanjahuhoz hasonlóan Avigdor Liberman külügyminiszter is sajnálatát fejezte ki az egyezmény aláírása miatt vasárnap reggel.

A katonai rádiónak adott interjúban azt mondta róla, hogy “az Iszlám Köztársaság legnagyobb diplomáciai győzelmét könyvelheti el Khomeini forradalma óta, amely fegyverkezési versenyhez vezethet a Közel-Keleten is.”

Cipi Livni igazságügyminiszter, a centrista Tnua (Mozgalom) párt elnöke viszont azt nyilatkozta a rádiónak, hogy az egyezmény aláírása után előre kell nézni, meg kell erősíteni a stratégiai kapcsolatokat Amerikával és egységes politikai álláspontot kell kialakítani további országokkal, köztük az Iránban fenyegetést látó arab államokkal, hogy a majdani végleges megállapodás valóban megakadályozza az iráni atomfegyverkezést.

Az iráni külügyminiszter szerint a Genfben vasárnap hajnalban elért megállapodással “fontos eredményt értek el, de ez csak az első lépés”.

A maratoni tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóján Mohamad Dzsavad Zarif leszögezte: “vegyes bizottságot állítottunk fel a megállapodás megvalósításának az ellenőrzésére. Remélem, hogy a két fél olyan módon tud előrehaladást elérni, amely lehetővé teszi a bizalom helyreállítását”.

A miniszter hangsúlyozta: a megállapodás világos utalást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy Iránban folytatódik az urándúsítás, ami sokáig a megegyezés fő akadálya volt. “Úgy véljük, hogy ez jogunkban áll” – szögezte le Zarif, akit egyébként a sajtószobába való belépésekor tapssal fogadtak a tárgyalásokra Genfbe érkezett iráni újságírók.

“A nukleáris technológiához való jog elidegeníthetetlen” – szögezte le a miniszter, hozzátéve, hogy Irán több éven át folytatott harcának az volt a célja, hogy a nemzetközi közösség elismerje: Irán gyakorolja ezt a jogát. “Úgy gondoljuk, hogy a mostani megállapodás és az akcióterv azt jelenti: az iráni atomprogram folytatódni fog” – szögezte le.

Iráni újságíróknak nyilatkozva Zarif később üdvözölte az országa által elért “hatalmas sikert”, tekintettel arra, hogy szerinte a dokumentum elismeri az urándúsításhoz való jogot. A miniszter szerint “ez az atomsorompó-szerződésben is szerepel, amely általánosságban elismeri a békés célú nukleáris technológiához való jogot”.

Zarif közölte, hogy a natanzi és a fordói urándúsítási tevékenység folytatódik, a centrifugák száma a két urándúsítóban nem változik. Az 5 százalékos dúsított uránkészlet megmarad, a 20 százalékos dúsítottságú uránt pedig fűtőanyaggá alakítják át a teheráni kutatóreaktor számára – mondta a miniszter.

A miniszter szerint a megállapodás nem tér ki az atomsorompó-egyezménynek az egyebek mellett a váratlan, meglepetésszerű ellenőrzéseket lehetővé tévő, Irán által 2003-ban aláírt kiegészítő jegyzőkönyvére. Alkalmazásához azonban mindenképpen parlamenti jóváhagyásra lesz szükség – mondta.

Zarif közölte: Irán erősíteni fogja együttműködését az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervezettel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

[popup][/popup]