Netanjahu: Történelmi fordulópont az egyetértés az iráni veszéllyel kapcsolatban

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az iráni atomprogram nyugtalanító, a 2015-ös atomalku betartása viszont szükséges – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter csütörtökön Varsóban, a közel-keleti helyzetnek szentelt nemzetközi miniszteri konferencia plenáris ülésén.

Benjamin Netanjahu (Képünk illusztráció)

Lengyelország és az Egyesült Államok véleménye megegyezik Irán jövőbeni közel-keleti szerepvállalásának fontosságát illetően, mindazonáltal “nagyon nyugtalanítónak tartják az iráni atomprogram folytatásának lehetséges következményeit” – jelentette ki Czaputowicz. Felidézte: az Egyesült Államok kilépett a Teheránnal kötött atomalkuból, de Lengyelország az Európai Unió (EU) egészéhez hasonlóan azon a véleményen van, hogy csak a nemzetközi közösség keretein belül lehet kordában tartani a “negatív jelenségeket” a Közel-Keleten.

A konferencia délelőtti programjáról Czaputowicz elmondta: megvitatják a többi között a jemeni és a szíriai konfliktust. Bonyolult viszályokról van szó, amelyeken látszik, hogy milyen könnyen válhatnak a társadalmak konfrontatív ideológiák áldozatává” – jegyezte meg.

Czaputowicz Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel együtt nyitotta meg a kétnapos konferencia csütörtöki ülését. Pompeo a közel-keleti együttműködés és béke elősegítését nevezte a konferencia fő céljának, valamint azt, hogy a részvevők – köztük a közel-keleti országok képviselői – őszintén, egymást tisztelve keressék a problémák megoldását.

Pompeo megelégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a tanácskozáson sok NATO- és EU-tagország képviselteti magát. Kiemelte, hogy a szerda esti nyitóvacsorán a varsói királyi várban Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu mellett jelen voltak a közel-keleti országok képviselői. “Ugyanazon okból érkeztek: a térségbeli együttműködést és békét akarják elősegíteni” – fogalmazott az amerikai miniszter.

A plenáris ülés megnyitása előtt Netanjahu úgy nyilatkozott a sajtónak: történelmi fordulópontnak tartja az előző esti díszvacsorát, amelyen egyetértettek a vezető arab országok külügyminisztereivel abban, hogy a közel-keleti békét és biztonságot leginkább Irán és az iráni rezsim fenyegeti. Ez ügyben partnerei részéről “olyan szolidaritást és egységet tapasztalt, mint eddigi életében még soha”. “Ez egy rendkívüli változás, mely jót tesz az egész Közel-Keletnek, hiszen egyesülni tudunk egy közös fenyegetéssel szemben” – jelentette ki Netanjahu.

A konferencián Németországot képviselő külügyminiszter-helyettes, Niels Annen a sajtónak úgy nyilatkozott: Irán ügye nem osztja meg Európát, az uniós tagállamok betartják az atomalku megállapodásait, a varsói konferenciától pedig, amelyet fontos lépésnek tart, konstruktív jelzéseket vár.

A szíriai, a jemeni, a palesztin-izraeli konfliktusról, a terrorizmusról, a rakétaprogramok elterjedéséről szóló konferencián a világ több mint 60 országa vesz részt, köztük az összes EU-tagállam. Oroszország és Törökország nincs jelen. Képviselteti viszont magát mintegy tíz közel-keleti ország, köztük Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek, többségük miniszteri szinten. Részt vesz Katar küldöttsége is, annak ellenére, hogy az ország baráti kapcsolatokat ápol a meg nem hívott Iránnal. Elutasította viszont a meghívást a Palesztin Nemzeti Hatóság és Libanon.

 

[popup][/popup]