Netanjahu: Szörnyű az újságíró-gyilkosság, de Szaúd-Arábia stabilitása nem kerülhet veszélybe

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pénteken szörnyűnek nevezte Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október 2-án történt meggyilkolását, de szerinte olyan módon kell foglalkozni az üggyel, hogy az ne ássa alá a szunnita királyság stabilitását, mivel elsőbbséget élvez az Iránnal szembeni együttműködés Rijáddal.

Netanjahu a balkáni államok vezetőivel

Az izraeli kormányfő Várnában egyeztetett a bolgár, görög, román és szerb vezetőkkel. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogyIrán nagyobb fenyegetést jelent Szaúd-Arábiánál, és ezt észben kell tartaniuk azoknak, akik meg akarják büntetni a közel-keleti királyságot.”Ugyanakkor azt mondom, nagyon fontos a világ és a régió stabilitására nézve egyaránt, hogy Szaúd-Arábia stabil maradjon” – hangsúlyozta az újságíró halálával kapcsolatos első nyilvános reagálásában az izraeli kormányfő.

Úgy gondolom, módot kell találni arra, hogy mindkét célt elérhessük. Mert azt hiszem, nagyobb problémát jelent Irán- fűzte hozzá. Netanjahu ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Izrael is bekapcsolódott a Franciaországban és Dániában folytatott nyomozásokba, amelyek az iráni hírszerzés által állítólag az iráni ellenzékiekkel szemben tervezett merényleteit hivatottak feltárni.

Korábban Juvál Steinic izraeli energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogyHasogdzsi meggyilkolásánál fontosabb, hogy arab államok, köztük Szaúd-Arábia, az utóbbi években szövetségeseink voltak Irán térnyerésével és az iráni nukleáris fenyegetéssel szemben.A teheráni vezetés tagadja, hogy atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.

Netanjahu a múlt héten váratlan látogatást tett Ománban,miután az ország külügyminisztere úgy foglalt állást, hogy eljött az ideje elfogadni Izrael létét a Közel-Keleten. A zsidó állam más tisztségviselői az Egyesült Arab Emírségbe tettek látogatást a héten.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, az után, hogy bement országa isztambuli főkonzulátusra, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

 

[popup][/popup]