Netanjahu szerint Bennett megbukott, de a Kneszet a bizalmatlansági indítványát leszavazta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu, ellenzéki vezető a hétfőn kezdődött nyári ülésszakon felszólalva dekralálta Bennett bukását, utalva arra, hogy [a volt miniszterelnök nyomására] két Jamina képviselő is kiugrott a koalícióból, arra buzdítva a kormányban helyet foglaló jobboldali képviselő társaikat, hogy kövessék példájukat és megbuktatva a jelenlegi Bennett-koalíciót esküdjenek fel egy Netanjahu-vezette új formációra.

Ezenkívül – írja az ujkelet.live – a bukást jelentő végső csapást a Manszúr Abbász vezette iszlamista koalíciós partner, a Ra’am frakciója jelenti, amely hetek óta bojkottot hirdetve, a kormányból való távozást helyezte kilátásba a Templom-hegyi – szerintük – izraeli atrocitások miatt.

A Likudot vezető volt miniszterelnök felszólalását a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványok sikeres kimenetelére, azaz a koalíció egyes tagjai illetve főleg az ellenzéki többnyire arab törvényhozók alkotta Közös Lista támogatására alapozta, lévén a Netanjahu-blokknak mindösszesen 52, a két kiugró dezertőrrel együtt 54 mandátuma van. A kormány megbuktatásához vezető bizalmatlansági indítvány végső, törvényerejű ratifikálásához azonban 61 támogató szavazatra és egy működőképes kormányra van szükség.

A koalíció azonban rácáfolt az ellenzék által kilátásba helyezett bukásra, jelezve, hogy vannak még tartalékai. Ugyanis a hétfői ülést megnyitó, két egymást követő ellenzéki bizalmatlansági indítvány jócskán alulteljesített, ráadásul a két Netanjahu-párti Jamina-dezertőr, Amichaj Sikli és Idit Szilman nem támogatta a bizalmatlansági indítványt, és végül meg sem jelentek a voksoláson.

A koalíciónak hátat fordító Szilman úgy tűnik, még nem égetett fel maga mögött minden hidat és még a Jamina-frakció hétfői ülésén is részt vett. A renegát Sikli, akit árulása miatt két hete menesztettek a Jaminából, nem volt jelen, mivel fellebbezni kíván a pártból való eltávolítása ellen, ami a koalíció elleni szavazása esetén nem vetne túlzottan jó fényt az ügyére.

A kormány átalakításához végezetül 61 mandatumos többségre lenne szükség, de az ellenzéknek a jelenlévő parlamenti képviselők egyszerű többsége is elegendő lett volna a bizalmatlansági indítvány első olvasatban történő megszavazásához, azonban ez sem jött össze.

A Likud által javasolt bizalmatlansági indítvány 52/61 arányban, míg az ellenzéki haredi Sasz-frakció által kezdeményezett indítvány 52/56 arányban megbukott. Amennyiben a bizalmatlansági indítványok átmentek volna a plénum első szűrőjén, napirendre kellett volna tűzni, ami kínos lenne a kormány számára, de nagy veszélyt akkor sem jelentettek volna, mivel az ellenzéknek szemmel láthatóan nincs 61 többségi támogatója egy új – jelen esetben Netanjahu vezette alternatív kormány ratifikálásához.

Teljes cikk

[popup][/popup]