Netanjahu, mint Bibiszitter

Írta: Dan Diamant, zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli választási sorozatunkban a pártok kampányfilmjeit mutatjuk be.

Az idei izraeli választások talán legnagyobb újdonsága a közösségi média és a videoklipek széleskörű használata. A korábbi választásokon a pártok igyekeztek komoly, hivatalos, felelősségteljes képet sugározni magukról, leginkább a tévéreklámok segítségével, mára a könnyedebb hangvétel vált uralkodóvá. Szinte minden párt nagy erőket fektet be a rövid, gyakran humoros filmecskékbe, melyek igencsak hasonlítanak a kereskedelmi reklámokra.

A Likud volt az első párt, amelyik teljes mértékben igyekezett kihasználni ezt a műfajt. Az első videoklip, a „Bibiszitter” egy fiatal házaspárt mutat be, mely éppen indulni készül és csak arra vár,hogy megérkezzen a babysitter. Ám legnagyobb meglepetésükre, a miniszterelnök, Benjamin (Bibi) Netanjahu állít be, aki, felajánlja, hogy ő lesz a “bibiszitter”, ő fog vigyázni a gyerekekre, és természetesen nem felejti el hangsúlyozni, hogy Buzsira (Jichak Herzog) és Cipire (Cipi Livni), az ellenzéki tábor két vezetőjére, nem lehet rábízni a gyerekeket.

Egy másik klipben “Netanjahu Monopolyt játszik“, és a játék közben elmondja, hogy Jeruzsálemről soha, semmi áron, semmilyen körülmények közt nem mond le. A „Buzsit választottál – Cipit kaptál” kampányfilmban egy “Buzsi” pizzát kézbesítenek valakinek, aki, kap mellé egy Cipit is, hiába tiltakozik ellene, hogy ő nem is ezt választotta. A Likud párt kampánya nemcsak az ellenzéki kihívók ellen irányul, hanem a volt koalíciós partnerei, azaz jelenlegi választási riválisai ellen is. Az egyik klipben „Netanjahu, mint óvóbácsi” jelenik meg, és nem tud rendet tartani a sok gyerek, azaz koalíciós partner között.  A végén felhívja a nézőket arra, hogy csakis a Likudra szavazzanak, hogy a jövendő koalíciós partnerek ne tudjanak majd rendetlenkedni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]