Netanjahu megígérte a közismereti tárgyakat nem tanító ultraortodox iskolák állami támogatását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu, az ellenzéki Likud párt vezére megígérte az askenázi ultraortodox közösségek vezetőinek, hogy hatalomra jutása esetén állami támogatást kapnak iskoláik akkor is, ha nem oktatnak közismereti tárgyakat – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Benjamin Netanjahu

A két legnagyobb ultraortodox pártegyüttes pártszövetségben történő indulása, így biztos parlamentbe jutásuk érdekében Netanjahu ígéretet tett, hogy ha sikerülne kormányt alakítania a november 1-én esedékes parlamenti választás után, akkor az állami iskolákkal azonos mértékű támogatás kapnak a kormánytól azok a szigorúan vallásos intézmények, ahol nem tanítanak matematikát, angolt és más közismereti tárgyakat.

Korábban az Egyesült Tórapártot alkotó két frakció külön akart indulni, mert nem tudtak dűlőre jutni egymással elsősorban ebben a kérdésben, azonban külön-külön indulásuk és esetleges kívül maradásuk – ha nem érik el a parlamenti küszöböt – rontotta volna Netanjahu esélyeit.

A vita hátterében az ultraortodox belzi hászidok – akik Izraelben a második legnagyobb csoport – és az oktatási minisztérium közötti tárgyalások álltak egy új, önálló iskolarendszer létrehozásáról számukra, amelynek tantervében lenne matematika, angol és természettudományi tárgyak, s hozzájuthatnának az állami forrásokhoz.

Az ultraortodox pártok már régóta állandó tagjai Netanjahu jobboldali és vallási pártokból álló tömbjének, amely támogatja miniszterelnöki jelölését és visszatérését a kormány élére.

Az alkut hevesen bírálta a tavaly nyártól idén nyár elejéig a kormány élén álló Naftali Bennett, aki szerint ez olyan lépés, amely veszélyezteti Izrael állam jövőjét.

“Ha hatalmas költségvetéseket utalnak át olyan iskoláknak, amelyek megtagadják az angol és a matematika oktatását, akkor olyan fiatalok egész generációja jön létre, akik nem rendelkeznek a munkavégzéshez szükséges készségekkel” – írta Bennett Twitter fiókjában. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]