Netanjahu: Liberman a jobboldali kormányok megbuktatója

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

 Benjamin Netanjahu miniszterelnök Avigdor Libermant a jobboldali kormányok szisztematikus szabotálásával vádolta a koalícióalakítás kudarca és a precendens nélküli második választások kihirdetése utáni napon tartott sajtótájékoztatón.

Benjamin Netanjahu 2019. május 30. Jeruzsálem fotó: youtube screenshot

„Liberman sorozatban dönti meg a jobboldali kormányokat,” mondta a miniszterelnök az újságíróknak a jeruzsálemi Orient Hotelben. „Ő a nemzeti szabotőr, amikor a jobboldal megbuktatásáról van szó. Megszállott.”

Netanjahu azt állította, a Jiszráel Beitenut vezető Libermannak felajánlottak mindent, amit csak akart, de így sem volt hajlandó a koalícióhoz csatlakozni.

„Hirtelen az ultraortodox pártok ellen van… 20 éve köt velük megállapodásokat.”

Netanjahu szerint Libermant a tárgyalásokon az ellene folytatott személyes bosszú vezette, és a választók, akiknek szeptemberben ismét szavazniuk kell, nagyon egyszerű választ adhatnak Liberman “trükkjeire” azzal, hogy a Likudra voksolnak.

A Jiszráel Beitenu közleményben reagált a miniszterelnök szavaira.

„Netanjahu kudarcot vallott a koalícióalakítással és most felelőst keres. Ez nem változtat a tényen, hogy a kizárólagos felelősség az új választásokért a Likudot terheli. Netanjahu nyomás alatt van és ismét hazugságokat terjeszt, mert tudja, hogy a közvélemény már tisztában van azzal, ki a valódi nemzeti jobb, ki akar jobboldali kormányt alakítani, és ki próbál egy halachikus államot létrehozni.”

A beszéd után a 13-as csatorna és a Kan közzétette friss közvélemény-kutatása eredményeit:

 

Likud – 36 (35)

Kék-Fehér – 33 (35)

Jiszráel Beitenu – 9 (5)

Sasz – 7 (8)

Jahadut Hatora – 7 (8)

Jobboldali Pártok Uniója – 7 (5)

Hadas-Ta’al – 7 (6)

Merec – 6 (4)

Munkapárt – 4 (6)

Ra’am-Balad – 4 (4)

Jobboldali blokk + ultraortodox pártok: 66

Centrum-baloldal + arab pártok: 54

 

Kan:

Likud – 35

Kék-Fehér – 34

Jiszráel Beitenu – 8

Jahadut Hatora – 8

Sasz – 7

Hadas-Ta’al – 6

Munkapárt – 5

Merec – 5

Jobboldali Pártok Uniója – 4

Új Jobb – 4

Ra’am-Balad – 4

Jobboldali blokk + ultraortodox pártok: 58

Centrum-baloldal + arab pártok: 54

Az eredmények nagyjából megegyeznek az áprilisival, a Kulanuval való egyesülés nem növelte látványosan a Likud előnyét, Netanjahunak ismét minden jobboldali pártra szüksége lenne a kormányalakításhoz. Persze nagy kérdés, hogy a Jiszráel Beitenu számára van-e hely egy jobboldali koalícióban.

Az elkövetkező hetekben bizonyára változni fog a politikai térkép, mert elképzelhető, hogy Ajelet Saked igazságügyminiszter az Új Jobb-ból átigazol a Likudhoz, továbbá a Munkapárt új vezetőt fog választani és lehet, hogy egyesül a baloldali Mereccel, a 4 arab párt pedig úgy tűnik ismét közös listán indul.

Miután Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült szerda éjfél előtt elsimítani az Avigdor Liberman Jiszráel Beitenu és az ultraortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezet kapcsán és kihirdetni az új kormányt, kezdetét vette a végső szavazás a Knesszet feloszlatására.

A Likud törvénytervezetét a 21. Knesszet feloszlatására és új választások kiírására a képviselők 74-45 arányban elfogadták. Az új választásokra szeptember 17-én kerül sor.

Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokra kerül sor.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint az új választás várhatóan 475 millió sékelbe fog kerülni, ami növelni fogja a hiányt mivel nincs rá forrás. A választások napja pedig mi el munkaszüneti nap 2 milliárd sékel mínuszt fog jelenteni a gazdaságnak.

Teljes cikk

[popup][/popup]