Netanjahu kapta a legtöbb ajánlást, mégsincs sok esélye kormányt alakítani

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem sok esélyt lát Reuven Rivlin elnök működőképes koalíció felállására – idézte tőle a Times of Israel. Négy választás után demokráciánk kimerült – mondta.

Hétfőn került sor a konzultációkra az új kormány megalakításáról az elnöki rezidencián Rueven Rivlin elnök és a választásokon Kneszetbe bejutó pártok képviselői között. A  fejleményekről az ujkelet.live tudósít.

A március 23-án tartott 24. Kneszet választások nem hoztak egyértelmű győzelmet sem a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali szövetségnek, sem az őt leváltani kívánó “változásblokk” számára.

A választások eredményei: Likud 30, Jes Atid 17, Sasz 9 and Kék-Fehér 8. A Jamina, a Munkapárt, a Jahadut Hatora és a Jiszráel Beitenu egyenként 7, míg az Egyesült Lista, Új Remény, Meretz és a Vallásos Cionista Párt egyenként 6 és a Ra’am 4 képviselői széket nyert.

A legtöbb ajánlást a miniszterelnöki posztra Netanjahu kapta, 52 képviselő ill. négy párt: támogatását megszerezve – Likud, Sasz, Jahadut Hatora és Vallásos Cionisták.

A második helyen a Jes Atid vezetője végzett 45 ajánlást begyűjtve öt párttól: Jes Atid, Kék-Fehér, Jiszráel Beitenu, Munkapárt és Meretz.

A nemzeti vallásos Jamina párt képviselői saját vezetőjüket, Naftali Bennettet ajánlották.

A két arab párt, az Egyesült Lista és a Ra’am nem ajánlott senkit. Előbbi magyarázatként azt mondta Rivlinnek, hogy Lapidot megfelelő jelöltnek tartják, de mivel jobboldali kormány létrehozására törekszik Bennettel, nem kaphatja meg a támogatásukat.

Az Új Remény szintén nem javasolt senkit, legalábbis egyelőre. Képviselőik szerint Netanjahunak nincs esélye a kormányalakításra, Bennett és Lapid egymaga pedig szintén elbuknak. Ezért a párt számára az egyetlen elfogadható opció egy Lapid-Bennett kormány. A két fél között megállapodás azonban még nem született, ezért az Új Remény képviselői arra kérték Rivlint, hogy segítsen összehozni őket, amit az elnök elutasított, mondván, ez beavatkozásnak minősülne a választási folyamatba.

Rivlin figyelmeztette őket, hogy ami most számít az a matematika, és ha nem jelölnek senkit, akkor a mostani “szavazatuk” nem ér semmit, és Netanjahué lesz a legtöbb ajánlás.

A párt képviselői erre azt mondták, hogy “letétbe” teszik a szavazatukat, Lapidra vagy Bennettre. Rivlin azonban közölte, hogy ezt nem tehetik meg, de még meggondolhatják magukat, mielőtt kihirdeti, kinek adja a kormányalakítás mandátumát, amire kedden kerül sor.

A hagyomány szerint a legtöbb ajánlást begyűjtő jelölt kell kapja a lehetőséget a kormányalakításra, azonban az elnöknek azt kell előnyben részesítenie, akinek a legjobb sansza van a sikerre.

Egy stabil kormányhoz minimum 61 fős koalícióra van szükség. Ettől a számtól mind Netanjahu mind Lapid messze van.

Lapid este, miközben folytak a konzultációk, élőben közvetített rövid nyilatkozatot tett.

„Felajánlottam Bennettnek, hogy alakítsunk kormányt, amely jobboldali, centrista és baloldali pártokból áll. Felajánlottam Bennettnek, hogy ő legyen az első a miniszterelnöki poszt rotációjában. Erre van szüksége az országnak. A nyilvánosságnak látnia kell, hogy vezetői együtt tudnak működni. Aki ma látta Netanjahu vakmerő mutatványát [a korrupciós pere kapcsán], megérti, hogy nem folytathatja tovább a posztján. Veszélyes lett. Magára, Izraelre és a jogállamiságra.”

Felkészülve annak valószínűségére, hogy Netanjahu kapja a kormányalakítás mandátumát:

„Az összes párthoz szólok, amely változást ígért, Netanjahu mindent meg fog tenni azért, hogy felmorzsoljon. Keresni fogja azokat, akik elhagynák a pártjukat, keresni fogja a módját, hogy szétbontsa a pártokat. Ne engedjétek. Nincs kormánya. Nincs többsége. Túsz a szélsőségesek kezében. Ez egy hosszú játék, és aki elég elszánt, elég türelmes és elég koncentrált lesz, az nyer. Nem adjuk fel és soha nem is fogjuk, soha nem volt igazoltabb politikai harc, és csak akkor fog véget érni, amikor győzünk”.

A kormányalakítást elnyerő jelöltnek éjféltől 28 nap áll rendelkezésre, hogy összeállítsa a koalíciót és megnyerje a bizalmi szavazást. Ha az idő kevésnek bizonyul, 14 nap hosszabbítást kérhet az elnöktől.

Teljes cikk

[popup][/popup]