Netanjahu: Ha lesz is béke, “hideg béke” lesz

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iránnal kapcsolatos diplomáciai sikerhez szükség van a katonai beavatkozás lehetőségére is, és mindkét félnek súlyos döntéseket kell meghoznia a palesztin-izraeli béke érdekében – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai Saban Forum nevű konferenciára küldött videoüzenetében vasárnap.

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu

Az izraeli kormányfő beszédében békülékeny hangnemet ütött meg, enyhíteni próbálta az Amerikával kialakult feszültségeket, amelyeket az iráni nukleáris programról megkötött ideiglenes genfi megállapodás okozott, amit Netanjahu “történelmi hibának” nevezett.

A közel-keleti stabilitás horgonyának, elengedhetetlen szövetségnek nevezte a Washington és Jeruzsálem közti erős kapcsolatokat, és arra sürgette az Egyesült Államokat és a többi, Teheránnal tárgyaló hatalmat, hogy a nukleáris egyezség részeként követeljék Irán Izraellel szembeni “népirtó politikájának” megváltoztatását is.

A palesztin-izraeli kérdésről szólva dicsérte John Kerry külügyminiszter “fáradhatatlan erőfeszítéseit a békéért”, és kijelentette, hogy a palesztinokkal megkötött tartós béke Izraelnek és kormányának stratégiai célja.

“Nehéz döntéseket hoztam a tárgyalások folytatásához, és kész vagyok a még nehezebb döntések meghozatalára a béke érdekében – mondta Netanjahu. – És remélem, Mahmúd Abbász elnök is kész ezt megtenni, mert a béke csakis kétirányú utca lehet.”

Mint hangsúlyozta, “a béke minimális követelménye”, hogy a palesztinok elismerjék Izraelt a zsidó nép nemzeti otthonának, továbbá bármely békeegyezménynek garantálnia kell Izrael biztonságát, mivel szerinte a megállapodás várhatóan “hideg békét” fog eredményezni.

Közben vasárnap Jaír Lapid pénzügyminiszter, a Jes Atíd (Van Jövő) nevű centrista párt vezetője is síkraszállt a békefolyamat mellett. Egy gazdasági konferencián tartott beszédében Lapid arra figyelmeztetett, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások esetleges kudarca Izrael gazdasági stabilitását fenyegetné, és kijelentette, hogy akár a kormány átalakítását is támogatja az egyezkedések sikere érdekében.

“Eltökélt szándékom mindent megtenni, hogy a kormány kitöltse idejét, akkor is, ha a béketárgyalások fejleményei megkövetelnék a koalíció ilyen-olyan átszervezését” – mondta Lapid. Előzőleg Naftali Benett, a kormánykoalícióban szintén részt vevő Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője viccnek nevezte a Gázai-övezetet uraló Hamász párt nélkül folyó béketárgyalásokat.

Lapid a kétállami megoldást szorgalmazta, és hangsúlyozta a béke gazdasági előnyeit, miközben figyelmeztetett rá, hogy a kudarc különösen súlyos csapást mérhet minden egyes izraeli polgár gazdasági helyzetére.

“A béke aláírása idevonzza a külföldi befektetőket, új exportpiacokat nyit, közte az arab államokat, és egy erősebb, stabilabb gazdaságot eredményez, aminek hasznát látja az ország minden polgára” – mondta Lapid.  “Végső soron a béke a legjobb stratégiai lehetőség mindannyiunk személyes biztonságának a garantálására” – tette hozzá a centrista pénzügyminiszter.

[popup][/popup]