Netanjahu felfüggesztette a Gázát atombombával fenyegető miniszterét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Felfüggesztették az izraeli kormány egyik miniszterét, aki egy interjúban arról beszélt, hogy Izrael számára „opció” lehet, hogy atombombát dobjon a Gázai övezetre – írta a Haaretz.

Amichai Eliyahu, a felfüggesztett miniszter (Fotó: Olivier Fitoussi/Flash90)

Amichai Elijahu, Izrael – a Haarec megfogalmazása szerint – szélsőjobboldali örökségvédelmi minisztere (aki egyébként semmilyen döntési helyzetben nincs a háborúval kapcsolatban) egy rádióban beszélt az atombomba bevetésének lehetőségéről.

Később igyekezett tompítani kijelentését, mondván, az csak „metaforikus” volt.

Jair Lapid, az Izraeli ellenzék vezetője „egy felelőtlen miniszter sokkoló és őrült kijelentésének” nevezte Elijahu szavait, és felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy azonnal rúgja ki a politikust – szemlézte a hírt a hvg.hu.

Ez az izraeli hadsereg hivatalos rádiója szerint meg is történt, Netanjahu határozatlan időre felfüggesztette miniszterét, aki így nem vehet részt kormányüléseken.

A miniszterelnök néhány órával korábban Twitter-oldalán is elhatárolódott Elijahu kijelentésétől.

„Amichai Elijahu miniszter kijelentései nem a valóságon alapulnak. Izrael és az Izraeli Védelmi Erők a nemzetközi jog legszigorúbb normái szerint járnak el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak essen baja. Így fogunk tenni egészen a győzelemig” – írta a miniszterelnök.

[popup][/popup]