Netanjahu elutasította a vele szembeni jogi vádakat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította az ügyészség csalás, közhivatallal való visszaélés és korrupció miatt ellene benyújtott módosított vádirataiban foglaltakat – jelentette a Jediót Ahronót című helyi újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Benjamin Netanjhu

“Netanjahut olyan bűncselekményekkel vádolják, amelyekkel kapcsolatban egyáltalán nem hallgatták ki, és ez a tény azt bizonyítja, hogy abszurdak a miniszterelnökkel szembeni ügyek” – írták a kormányfő ügyvédjei a bírósághoz benyújtott hivatalos válaszukban.

Az ügyvédek szerint az izraeli miniszterelnököt csak a vádiratban felsorolt esetek tíz százalékáról kérdezték a Walla híroldal tartalmának állítólagos befolyásolásával kapcsolatban, és ez szerintük alapvető kárt okoz a védencük tisztességes eljáráshoz fűződő jogában.

A Netanjahu jogi védelmét ellátó ügyvédi csapat azt is állítja, hogy a nyomozás, illetve annak egyes elemei a főügyész megfelelő engedélye nélkül zajlottak le, noha a törvény előírja annak meglétét. Ezt az állítást Avicháj Mandelblitt főügyész tagadja.

A védőügyvédek elutasítják a miniszterelnök mindhárom aktáját: az 1000-es számmal jelöltet, amely nagy értékű ajándékok tiltott elfogadását, illetve kikényszerítését tartalmazza milliárdos oligarcháktól, a 2000-es számmal jelölt médiabefolyásolási ügyet, amely a Jediót Ahronot című újság tulajdonosával folytatott, állítólagosan törvénytelen tárgyalásait taglalja, valamint a 4000-es számmal jelölt aktát, amely a Walla hírportál tartalmának befolyásolását, és a cserébe a tulajdonosoknak nyújtott kedvezményeket részletezi.

Benjámin Netanjahu korrupciós perének új tárgyalását a jeruzsálemi körzeti bíróság február 8-én reggel 9 órára tűzte ki, miután a zárlatra hivatkozva elnapolták a korábban megjelölt január 13-i időpontról.

Az új dátum szerint hat héttel a március 23-án esedékes parlamenti választások előtt kell a kormányfőnek választ adnia a bíróságon arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi-e magát az ellene benyújtott vádpontokban. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]