Netanjahu elrendelte a gázai szárazföldi hadműveletek előkészítését

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elrendelte a hadsereg felkészülését az esetleges szárazföldi hadműveletekre a Gázai övezetben, a biztonsági kabinet a katonai erő fokozását kérte a hadseregtől a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalommal szemben – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

netanyahu2 forrás wwwdailyslavecom

Benjámin Netanjahu (forrás: www.dailyslave.com)

 

„Elmenni a végsőkig” és „nem kesztyűs kézzel bánni” a Hamásszal – mondta Netanjahu a kabinet keddi, a tel-avivi katonai főhadiszálláson főtisztek részvételével megtartott rendkívüli ülése után, mert a Hamász „az eszkalációt választotta, s ezért fizetni fog”.

A kormányfő az izraeli hadművelet célját abban jelölte meg, hogy elrettentsenek a Gázai övezetből Izrael ellen irányuló további támadásoktól. A politikus figyelmeztetett arra, hogy “hosszú és erőteljes hadművelet” lesz.

A Háárec című újság szerint döntés született több ezer tartalékos mozgósításáról is, ami a hadműveletek várható szárazföldi kiterjesztését jelzi. Izrael a katonai mellett diplomáciai eszközöket is bevet, a miniszterelnök telefonon számos külföldi vezetőt felhív, hogy megindokolja Izrael lépéseit.

Izrael légitámadást hajtott végre kedd hajnalban a Gázai övezet ellen, a harci gépek több mint 50 célpontra mértek csapást, köztük lakóházakra is. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből. Az izraeli vezérkar arra számít, hogy a lövedékek hamarosan elérhetik Tel-Avivot és Jeruzsálemet is, ezért a kormányfő türelmet kért a polgári lakosságtól. A vasúti közlekedést leállították az Askelóntól délre eső területek irányában, ott vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Szemtanúk szerint az izraeli légicsapásokban az övezet középső részén életét vesztette a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet katonai szárnyának egyik harcosa. Az áldozatok számáról ellentmondásos hírek láttak napvilágot, a halottak számát egy és négy közé teszik.
Kora délután újabb negyven katonai célpontot lőttek az izraeli légierő gépei, köztük egy gázai katonai irányító központot.

A Jediót Ahronót című újság értesülése szerint a Hamász nem egyezik bele a tűzszünet Izrael követelte feltételeibe, vagyis hogy „nyugalmat a nyugalomért”. A gázai palesztin szervezetek a rakétatámadások beszüntetését az övezet bojkottjának felszámolásához kötik.

Cipi Livni igazságügy-miniszter a Háárec jeruzsálemi békekonferenciáján kedd délután úgy nyilatkozott, hogy a szárazföldi hadműveletek megindítása a Hamásztól függ. Livni részt vett a biztonsági kabinet keddi ülésén, de nem árulta el, hogy a grémiumnak valóban szándékában állt-e az újabb katonai lépés. Annyit mondott, hogy ez nem az „első választásuk”, de ha szükséges, mérlegelik.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]