Netanjahu elítélte a török haderő fellépését a kurdok ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyértelműen elítélte csütörtökön a török erők fellépését Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök, aki óva intett a kurdok elleni “etnikai tisztogatásoktól”, és humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel a kurdoknak.

“Izrael határozottan elítéli a szíriai kurd területek török megszállását, és óva int a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól Törökország és szövetségesei részéről” – fogalmazott Netanjahu egy közleményben. Izrael “kész humanitárius segítséget nyújtani a bátor kurd embereknek” – tette hozzá.

    Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

A török katonai beavatkozás elsősorban az YPG ellen irányul, amelyet a NATO-szövetséges Egyesült Államok képzett ki és látott el modern fegyverekkel az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc során. Ankara az YPG-t biztonsági fenyegetésnek és terrorszervezetnek tartja, mert szerinte a szíriai kurd fegyveresek a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségesei.

A török hadművelet bejelentése előtt nem sokkal Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője vasárnap esti közleményében bejelentette: Washington nem támogatja a várható török hadműveleteket, és nem is bonyolódik bele azokba Észak-Szíriában. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt.

A Washington fő szövetségesének számító Izraelben mély aggodalmakat keltett az amerikai csapatok kivonása és a török offenzíva. Egyes elemzők ugyanis felvetik annak eshetőségét, hogy az Egyesült Államok a zsidó államot is magára hagyja, és attól tartanak, hogy a török hadművelet lehetővé teheti a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Iránnak, Izrael esküdt ellenségének, hogy megerősítse pozícióit Szíriában.

(MTI/AFP/EFE)

[popup][/popup]