Netanjahu belenyúlna az állami médiába, de ez nem olyan könnyű, mint egyes helyeken…

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Netanjahu bezáratná a még be sem indított, új izraeli közmédiát, de ez nem olyan könnyű...

benjamin-netanyahu-moshe-kahlon

Benjámin Netanjahu miniszterelnök be szeretné zárni a tervek szerint jövő évben induló, új izraeli közmédiát, de Móse Kahlón pénzügyminiszter tiltakozásul távolt maradt az erről döntő vasárnapi kormányülésről, és ezért egy héttel elhalasztották a döntést – közölte az izraeli média vasárnap.

A két televíziós és nyolc rádiócsatornát működtető izraeli közszolgálati média évek óta súlyos gazdasági gondokkal küzd, tavaly óta gyakorlatilag csődbe jutott. Ezért két éve az izraeli parlament megszavazta új közmédia felállítását, amelybe már több száz újságírót felvettek, és amely bejelentette, hogy január elsejétől kész megkezdeni működését.

Ezt a még fel sem állt új közmédiát azonban az izraeli kormányfő felszámolná, a katonai rádióban vasárnap megszólalt szakértők szerint azért, mert szerinte a pártsemleges felvételi bizottság túl sok baloldali és őt bíráló médiamunkást alkalmazott.

Az új közmédiát bezáró javaslatot Netanjahu gazdasági okokra hivatkozva, kormányindítványként szeretné a Kneszet elé terjeszteni, de Móse Kahlón pénzügyminiszter nem ért egyet a még meg sem született új szervezet megsemmisítésével, és ezért nem jelent meg a kormány vasárnapi ülésén, ahol a kérdés megvitatását ezért végül egy héttel elhalasztották.

 

[popup][/popup]