Netanjahu: Az iráni rezsim fél a saját népétől

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Elutasítva az állításokat, hogy Izrael áll a közelmúltbeli iráni tiltakozások mögött, Benjamin Netanjahu miniszterelnök dicsérte a “kegyetlen rezsim” ellen harcoló “hős” tüntetőket, egy hétfőn közzétett videóüzenetében.

 

 

“Hallottam ma az iráni elnök, [Hasszán] Rohani azon állítását, hogy Izrael áll az iráni tiltakozások mögött. Ez nem csak valótlan. Ez nevetséges. És Rohanival ellentétben én nem fogom inzultálni az iráni népet. Ők jobbat érdemelnek,” mondta a miniszterelnök.

Rouhani azt mondta hétfőn, hogy a tiltakozásokat Szaúd-Arábia erőlteti, hogy az Egyesült Államokkal és Izraellel együtt megpróbálja destabilizálni az országot.

De Netanjahu azt mondta, a tüntetéseket az irániak vezetik. “Bátor irániak özönlötték el az utcákat,” – mondta. “Szabadságra törekszenek. Igazságra. Alapvető szabadságjogokra, amelyeket évtizedek óta megtagadnak tőlük.”

“Az iráni kegyetlen rezsim több tízmilliárd dollárt veszteget el a gyűlölet terjesztésére. Ebből a pénzből iskolákat és kórházakat építhetett volna,”- mondta Netanjahu. “Nem csoda, hogy anyák és apák vonulnak az utcákon. A rezsim fél tőlük, a saját népétől. Ezért zárja börtönbe a diákokat. Ezért tiltja be a közösségi médiát.”

“De biztos vagyok benne, hogy a félelem nem fog győzedelmeskedni,” – hangsúlyozta a miniszterelnök, az iráni népet “okosnak”, “kifinomultnak” és “büszkének” nevezve.

Netanjahu kritizálta Európát, amiért ugyanúgy nem támogatja az iráni népet, mint Izraelt. “Sajnálatos módon számos európai kormány hallgat, amikor a hősies fiatal irániakat az utcákon verik. Ez nincs rendjén. És ami engem illet, én nem fogok csendben maradni.”

Videóüzenetének lezárásában Netanjahu elmondta, hogy az Iszlám Köztársaság bukása után az irániak és az izraeliek “ismét jó barátok lesznek”.

“Azt kívánom, hogy az iráni nép sikeres legyen a szabadság iránti nemes törekvésében.”

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]