Netanjahu avatta fel az amerikai elnökről elnevezett izraeli terepülést a Golánon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormány a Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkon ülésezve vasárnap úgy döntött, hogy települést hoznak létre a térségben, amelyet az amerikai elnökről neveznek el.

Netanjahu miniszterelnök avatta fel a Trumpról elnevezett települést a Golanon június 16-án. (Fotó: David Cohen/Flash90)

 

“A Golán izraeli és mindig az is marad” – jelentette ki Benjámin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, aki “Izrael igen nagy barátjának nevezte Donald Trumpot, mert olyan döntést hozott, amilyent előtte még senki”.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy Trump március 25-én Izrael részeként ismerte el a Szíriától az 1967-es, “hatnapos háborúban” elfoglalt és 1981-ben annektált területet. A nemzetközi közösség a fennsík északi részének bekebelezését nem ismeri el.

Az új, mostantól hivatalosan Trump-dombnak nevezett telepet még fel kell építeni. Egyelőre négy telepes család él a kiválasztott helyen. A tervek és a költségvetés még nem készült el hozzá.

A Golán eredetileg a drúz kisebbség lakóhelye; jelenleg mintegy 23 ezren élnek az Izrael által elfoglalt részén. A háború után 25 ezer izraeli telepes költözött oda. (MTI)

[popup][/popup]