Netanjahu akadályozza az izraeli költségvetés elkészítését?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ismét a jövő évi költségvetés elkészítéséről vitatkozik az izraeli kormány két meghatározó pártja – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Kormányszkander: Netanjahu ás Ganz

A nyár végi kormányválság megoldásának érdekében december 23-ra halasztották egy rendkívüli törvénnyel a költségvetés benyújtásának határidejét, de úgy tűnik továbbra sem talált megoldást a kérdésre a kormányzó jobboldali Likud és koalíciós partnere, a centrista Kék-Fehér párt.

A Kék-Fehért vezető Beni Ganz csütörtökön levélben figyelmeztette Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy a 2021-es költségvetés elkészítésének újabb, decemberi elhalasztása azt jelentené, hogy a személyes érdekek felülemelkednek Izrael polgárainak érdekén.

Ganz azzal vádolta Netanjahut, hogy a gazdaságot súlyosan megkárosítva továbbra is rendkívüli pénzelkülönítésekkel próbál kormányozni az előírásoknak megfelelő büdzsé létrehozása helyett.

“A rendkívüli helyzet nem hagy választási lehetőséget: a pénzügyminisztériumnak azonnal meg kell kezdenie a 2021-es költségvetés előkészítését. A költségvetés jóváhagyásának bármilyen meghiúsítása azt jelenti, hogy a személyes szempontokat előnyben részesítik Izrael polgárainak érdekeivel szemben” – írta levelében Ganz.

“Nincs költségvetés, mert valaki a kilépés pontját keresi”- állította később a Kék-Fehérhez tartozó Hili Trupper kulturális és sportminiszter a yneten.

Trupper szerint személyes és politikai okokból késlelteti Benjámin Netanjahu miniszterelnök a 2021-es költségvetés elkészítését, mert az a célja, hogy feloszlassa a kormányt a számára kedvező időpontban, még mielőtt Beni Gaznz, átvenné tőle a kormányfői hivatalt, a koalíciós megállapodás szerint jövő novemberben.

Ehhez a 2021-es költségvetés megvitatásának jövő évre halasztása teremt lehetőséget, mert ha ezt március végéig nem fogadja el a kneszet, akkor nyárra automatikusan választásokat kell kiírni, – egy olyan időpontra, amikor a Likud reményei szerint már elérhető lesz a koronavírus elleni oltás, és elcsitul a járvány kezelésének hiányosságai miatt kitört elégedetlenségi és tüntetéshullám.

Netanjahu a levél kézhez vétele után, egy rádióinterjúban csütörtökön azzal vádolta Ganzot, hogy újabb választások felé sodorja az országot. “Megállapodtunk abban, és elfogadtunk egy törvényt, amely szerint decemberben a 2020-as költségvetést hagyják jóvá, és ezzel egyidejűleg készíteni fogják a 2021-es költségvetést” – mondta Netanjahu.

A Kék-fehér azonban tagadja, hogy beleegyezett a jövő évi büdzsé elkészítésének újabb elhalasztásába. A koalíciós megállapodás szerint már augusztusban el kellett fogadni egy két évre, vagyis 2020-ra és 2021-re szóló költségvetést, és a vita azért tört ki, mert a Likud külön-külön akarta elkészíteni az egyes évek gazdasági tervét, külön egyet az idei fennmaradó négy hónapra és a jövő évre. December végén egy mindössze 8 napos idei büdzsét szeretnének megszavaztatni a törvényhozásban.

A Likud csütörtöki hivatalos válasza szerint a Kék-fehér kisszerű politikával foglalkozik, hogy elterelje a figyelmet a pártjukon belüli vitákról, miközben Benjámin Netanjahu miniszterelnök a koronavírus-járvány leküzdésével tölti idejét.

“A miniszterelnök több költségvetést készített el, mint a világ többi vezetője, és bizonyítottan sikeres az izraeli gazdaság fejlesztésében összehasonlítva a Kék-fehérekkel, akik még soha nem alkottak büdzsét. A miniszterelnök továbbra is az ország, és nem a Kék-Fehér érdekeit fogja követni a koronavírus elleni közös küzdelemért”- állt a Likud közleményében.

Amír Jaron, a jegybank elnöke a katonai rádióban úgy nyilatkozott szerdán, hogy a kormánynak még idén, minél hamarabb el kellene fogadnia a 2021-es büdzsét.

“A költségvetés késedelme szükségtelenül növeli a bizonytalanság tényezőjét a válság közepette” – mondta Jaron. “Nem támaszkodhatunk a tavalyi 2021-es költségvetésre, mert túlzottan féken tart minket. Elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb jóváhagyják azt a költségvetést, amely képes a rendelkezésünkre álló eszközöket a jelenlegi kihívásokhoz igazítani” – tette hozzá.

“A költségvetés biztonságot hoz létre, mozgósítja a kormányhivatalokat és az összes érintettet, és jobban lehetővé teszi a hosszú távú tervezési folyamatot. A dolgok jelenlegi állása szerint úgy működünk, mint egy autó, amely néhány percenként megáll – magyarázta Jaron. “A külföldi piacok figyelnek minket, látják a magatartásunkat, és fontos, hogy tudják: tervszerű módon kezeljük a büdzsénket” – zárta szavait az izraeli jegybankelnök.

Izraelben legutóbb 2016 nyarán fogadták el a 2017-2018-as kétéves költségvetést. 2018 végén rendkívüli választásokat írtak ki 2019 áprilisára, de nem sikerült kormányt alakítani, és ezért szeptemberben, majd 2020 márciusában ismét urnákhoz járultak az ország polgárai. 2019-ben és 2020-ban a helyi törvények szerint az utoljára elfogadott költségvetés alapján igazgatták az országot. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]