Netanjahu: Abbász szítja a tüzet Jeruzsálemben

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli aktivistát meglövő férfit, a Hamász terrorszervezet pedig a tömegbe gázoló terroristát magasztalta az elmúlt napokban, ezért Jeruzsálem azzal vádolja a palesztinokat, hogy szítják a feszültséget. Egyre több a rendőr az izraeli fővárosban, és a feszültség is egyre csak nő.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PA) elnöke szítja a Jeruzsálemben és a Templomhegyen a közelmúltban kitört feszültséget. Netanjahu többször is bírálta a palesztin elnököt, aki üdvözölte Mut’az Hidzsázi palesztin terrorista merényletét, aki meglőtte Jehuda Glick rabbit. „Egy olyan időszakban, amikor én mindent megteszek a helyzet csillapításáért, Abbász szítja a tüzet” – vélekedett az izraeli kormányfő.

Mahmúd Abbász és Benjámin Netanjahu

Mahmúd Abbász és Benjámin Netanjahu

„Abbász azzal, hogy bátorító és támogató levelet küldött a Jehuda Glick rabbit meglövő terrorista családjának, másokat is támogat hasonló aljas cselekmények elkövetésében” – tette hozzá.

Netanjahu bírálata még a szerdai merénylet előtt hangzott el. Szerdán egy terrorista elsőként három határőrt ütött el kisteherautójával egy zebránál, majd a közeli villamosmegállóban várakozó tömegbe gázolt. A vezető később folytatta ámokfutását és szándékosan autókkal ütközött, végül pedig kiszállt járművéből és egy vasrúddal a járókelőkre támadt. Ekkor lőtték le a helyszínen lévő határőr katonák. Az egyik sérült a kórházba szállítás után meghalt, és két további elütött ember állapota válságos.

A támadást üdvözölte a Hamász terrorszervezet. A Gázai-övezetet uraló dzsihádista csoport szerint “hősies tett” volt a jeruzsálemi ámokfutás és újabb merényletekre kerülhet sor.

Néhány napja hasonló támadást hajtottak végre a városban, akkor szintén egy palesztin merénylő gázolt egy villamosmegállóban várakozó gyalogosokat. Annak az incidensnek két halálos áldozata volt, egy háromnapos csecsemő és egy 21 egy éves ecuadori nő.

A heves izraeli reakciót kiváltó levelében Abbász azt írta: a csecsemőt halálra gázoló Hidzsázi “mártírként” fog a mennyországba kerülni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]