Netanjahu: a terroristák alapvető követelése az, hogy eltűnjünk”

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

netanjahu 2

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a párizsi, az isztambuli, a San bernardinó-i, a keddi brüsszeli merényletek és az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások egyazon támadásnak a részei, “amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk” – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedden.

Szavaival az izraeli kormányfő kapcsolatot teremtett a brüsszeli merényletsorozat és az Izrael ellen fél éve tartó legújabb palesztin erőszakhullám között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciájára küldött keddi videoüzenetében.

Netanjahu az izraeli médiában is ismertetett beszédében elítélte a terrorakciót, részvétét fejezte ki a brüsszeli áldozatok családtagjainak, és kijelentette, hogy a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmeik, hanem “teljes pusztulásunkat akarják”. “Legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk”- közölte Netanjahu – “de ez nem fog megtörténni” – tette hozzá.

“A terrorizmus elleni harchoz politikai egységre és erkölcsi tisztaságra van szükség” – hangsúlyozta, majd a palesztin kérdésről és Iránról beszélt az amerikai lobbisták, politikusok és politikai akciócsoportok lazán kapcsolódó Izrael-barát lobbiszervezetének éves konferenciáján.

Előzőleg Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter ítélte el a brüssszeli merényleteket. Szerinte a szélsőséges iszlám egész világra kiterjedő terrortámadása zajlik, s a belgiumi robbantások ismét bebizonyították, hogy a terror nem tesz különbséget országok és határok szerint, hanem a nyugati kultúra felszámolása és a szélsőséges iszlám hatalomra juttatása a célja.

A brüsszeli robbantások után Ajman Ode, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője az Iszlám Állam terrorszervezetének elutasítására szólított fel. “Az arab világnak ki kell vetnie magából és le kell győznie az Iszlám Államot, hogy a béke és a demokrácia győzelemére vezesse a térség népeit” – írta Twitter-üzenetében az izraeli arab politikus.

 

[popup][/popup]