Netanjahu: A települések felszámolásáért rakétákat kaptunk cserébe

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael földjén többé nem számolnak fel izraeli településeket – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő este egy ciszjordániai ünnepségen.

“Azért tértünk ide vissza, hogy örökre itt maradjunk”- hangoztatta a kormányfő a Ciszjordánia északi részén, Szamariában ötven évvel ezelőtt kezdődött építkezések évfordulós rendezvényén – a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint.

“Izrael földjén nem fognak többé felszámolni izraeli településeket. Bebizonyosodott, hogy ez nem segíti a békét” – vélekedett a miniszterelnök. “Felszámoltunk településeket, és mit kaptunk? Rakétákat kaptunk. Ez nem fog megtörténni soha többé”- hangsúlyozta a kormányfő.

“Képzeljék el mi lenne, ha ezeken a bérceken a radikális iszlám erői lennének az urak. Ez nemcsak minket, hanem az egész Közel-Keletet veszélyeztetné” – tette hozzá. Az évfordulós megemlékezésre Szamariában élő telepesek ezrei utaztak hétfő este a térség egyik ipari központjába, Barkanba.

A rendezvényen beszédet mondott és több telepes építkezést sürgetett Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt elnöke. “Nincs szükségünk engedélyekre, a ciszjordániai építkezéseket nem szabadna korlátozni. Szabadon kell építkeznünk a hazánkban”- jelentette ki Bennet.

Jelenleg közel félmillió izraeli él az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén, ahová már harmadszor látogatott el Netanjahu az utóbbi hetekben. Először a Bétár Illit nevű ultraortodox városban vett részt egy alapkőletételen, majd megjelent az Ariel nevű városban az új orvosi egyetemi kar alapkövének lerakásán.

Címkék:Ariel, Netanjahu, Nyugati part, települések

[popup][/popup]