Netanjahu a francia külügyminiszternek: Köszönöm, nem!

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Laurent Fabius, francia külügyminiszter vasárnap esti tárgyalásaikon ismertette a párizsi elképzeléseket, amelyek középpontjában az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerepvállalása áll.

 

Fotó: Marc Israel Sellem Flash90

Fotó: Marc Israel Sellem Flash90

Netanjahu elutasította a francia javaslatot és kijelentette, hogy a „béke csak előfeltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokon születhet, és nem kívülről erőltetett ENSZ- határozatok révén.”

Az ENSZ döntései nem hozzák közelebb a békét – vélekedett az izraeli miniszterelnök.

A francia politikus vasárnap esti, két napos közel-keleti villámlátogatását összegző sajtótájékoztatóján azt állította, hogy tárgyalásai során – mind Rámalláhban, mind Jeruzsálemben, mind a palesztinok mind az izraeliek – késznek mutatkoztak visszatérni a tárgyalóasztalhoz.

Fabius visszautasította Netanjahu szavait, a kormányfő ugyanis az ENSZ BT bevonását kilátásba helyező francia kezdeményezést „diktátumnak” nevezte. A “diktátum” szó nem része sem a francia szókincsnek, sem a francia békekezdeményezésnek – hangsúlyozta.

A francia külügyminiszter három pontban összegezte a palesztin-izraeli viszály holtpontról való kimozdításáért tett francia diplomácai erőfeszítéseket. Az első pont a közvetlen tárgyalások felújítása, a második egy nemzetközi bizottság felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal és Nagy-Britanniával – , akikhez esetleg az Európai Unióból vagy arab államokból is csatlakoznának.

A harmadik, legvitatottabb pont pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan határozatok elfogadása, amelyek tartalmaznák a viszály alapkérdéseinek megoldását és az azok felé vezető lépések egyértelmű időrendjét.

A francia diplomácia vezetője Jeruzsálem előtt vasárnap Rámallahban folytatott megbeszéléseket, ahol arra figyelmeztetett, hogy „ha nem lendül mozgásba az izraeli-palesztin békefolyamat, akkor „robbanás” történhet a közel-keleti térségben.

[popup][/popup]