Neonácik Németországban: az idegenellenesség erőszakot szül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Meghaladta a 24 ezret, és ezzel a második világháború óta a legmagasabbra emelkedett a szélsőjobboldaliak száma Németországban 2018-ban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) csütörtökön ismertetett éves jelentése szerint.

Neonácik dortmundi felvonulása

A BfV becslése szerint a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Pártban (NPD), a Német Identitárius Mozgalomban (IBD), az egyéb szervezetekben és a szervezett struktúrákon kívül tevékenykedő szélsőjobboldali aktivisták száma 24 100 volt tavaly, az egy évvel korábbi 24 000 után. 

A színtér jellegzetessége a legfőképpen az idegenellenességben gyökerező erős hajlandóság az erőszakra. A szélsőjobboldaliak az idegeneket, “különösen a menedékkérőket és a muszlimokat”, valamint a politikai döntéshozókat tartják felelősnek “a nemzeti identitás állítólagos elvesztése” miatt – fejtette ki berlini tájékoztatóján Thomas Haldenwang, a BfV elnöke.

A kasseli tartományi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke meggyilkolásának ügye “különösen brutális formában mutatja, hogy az internetes megfélemlítési kísérletek és fenyegetések miként torkollanak nagyon valóságos erőszakba” – tette hozzá.

Walter Lübcke 2015-ben kiállt a menedékkérőket befogadó szállások létesítése mellett, mire gyűlölködő kommentárokat zúdítottak rá az interneten, és végül “a saját kertjében egy fejlövéssel valósággal kivégezték” – mondta nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a június elején történt gyilkosságról, amellyel egy szélsőjobboldaliként számon tartott férfit gyanúsítanak.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter kiemelte, hogy a szélsőjobboldaliak száma 2014 óta folyamatosan emelkedik, és tavaly nagyjából minden másodikat – 12 700 fő – a politikai meggyőződésüket erőszakkal érvényesíteni hajlandó személyek közé sorolta az alkotmányvédelmi hatóság. 

A 2018-as folyamatok újra megmutatták, hogy a “nyitott társadalmunkat fenyegető veszélyek egyre sokrétűbbek és összetettebbek” – mondta Horst Seehofer.

A BfV jelentése szerint a a szélsőjobboldaliak mellett a baloldali szélsőségesek száma is emelkedett, az egy évvel korábbi 29 500-ról 32 000-re. Az erőszakra hajlamos szélsőbaloldaliak tábora nem változott, számukat továbbra is 9000-re becsülik.

Az iszlamista – szélsőséges muszlim vallási – szervezetek és az iszlamista terrorista csoportosulások által mozgósítható emberek számát – az iszlamizmus és az iszlamista terrorizmus úgynevezett személyi potenciálját – 26 560 főre becsülik, ez szintén növekedés az egy évvel korábbi 25 810-hez képest. 

A belső elhárításért felelős szolgálat kiemelte: “2018-ban nem történt Németországban iszlamista-terrorista támadás, de az előkészítettség különböző szakaszaiban feltárt merénylettervek sora rámutat, hogy továbbra is feszült a biztonsági helyzet és magas szinten stabilizálódott a fenyegetettség”. (MTI)

 

[popup][/popup]