Nemzetközi légi hadgyakorlat a Negev-sivatagban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amerikai-olasz-német-görög-izraeli légi hadgyakorlat kezdődött a Negev-sivatagban vasárnap.

A november 14-ig tartó Blue Flag fedőnevű manőveren Németország “Richthofen” nevű 71. repülőszázadának hat Eurofighter típusú harci repülőgépe és 130 fős kontingense vesz részt.

Az izraeli hadsereg egyben közölte, hogy ez az első nemzetközi hadgyakorlat, amely az ötödik generációs F-35-ös típusú harci repülőgépek bevonásával zajlik. A zsidó állam védelmi erői hangsúlyozták: a manőver jelentős stratégiai fontosságú, ugyanis az öt légierő összesen több mint ezer katonája működik együtt különböző harci forgatókönyveket és repülésmódokat gyakorolva.

A Blue Flag manővert 2013 óta negyedik alkalommal rendezik meg.

Világ összehasonlításban Izrael légiereje számít az egyik legjobbnak és legkorszerűbbnek.

A nap folyamán hajtotta végre első próbarepülését az új izraeli kormánygép a Tel-Avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtérről. A Boeing 767-es típusú gép nemcsak az izraeli kormányfőnek, hanem az elnöknek is rendelkezésére fog állni külföldi útjain. Az átalakított utasszállító az izraeli kék-fehér nemzeti színmintát követi, a gép függőleges vezérsíkján pedig egy Dávid csillag látható.

Sajtójelentések szerint az izraeli Air Force One 729 millió sékelbe (61 milliárd forint) került, a magas ár azonban sok bírálatot váltott ki. Az új kormánygépet Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendelte meg öt éve. Az amerikai gyártmányú Boeinget az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) vállalat alakította át az utóbbi három évben.

A hivatalos utakra eddig az izraeli El Al légitársaság repülőgépeit bérelte ki a kormány.

Az IAI közlése szerint az új kormánygép hosszú repüléseket tud majd végrehajtani Izraelből például Japánig vagy az Egyesült Államokig anélkül, hogy utántöltésre le kellene szállnia útközben. Egy fejlett, rejtjelezett kommunikációt lehetővé tevő fedélzeti berendezés pedig a biztonságos érintkezést szolgálja az izraeli hatóságokkal, illetve más állam- és kormányfőkkel.

MTI

[popup][/popup]