Nemzetközi gyűjtés az auschwitzi múzeum felújítására

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nemzetközi összefogással már 98 millió euró (30 milliárd forint) gyűlt össze a szükséges 120 millió euróból (38 milliárd forintból) az auschwitzi múzeum felújítására és karbantartására.
348s
A felújítást szervező Auschwitz-Birkenau Alapítvány közölte, hogy 36 ország ajánlotta fel anyagi támogatását a történelmi épületeken szükségessé vált megőrzési és karbantartási munkák elvégzésére. A legnagyobb összeggel, 60 millió euróval Németország járul hozzá a projekthez, az Egyesült Államok várhatóan 15 millió eurót adományoz, Lengyelország pedig 10 millió eurót ad a munkálatokra. Kilenc filantróp magánszemély is támogatta a 2009-ben létrehozott alapítványt: köztük van Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője és a Steven Spielberg filmrendező által felállított Righteous Persons Alapítvány is.

Az Auschwitz-Birkenau Alapítvány összesen 120 millió eurót akar összegyűjteni a felújításra. Tavaly 6,4 millió lengyel zlotyit (456 millió forintot) fordítottak a projektre, idén 8 millió zlotyit (570 millió forintot) költenek az egykori náci haláltábor megőrzési munkálataira.Az auschwitzi koncentrációs tábor az egyetlen egykori náci haláltábor, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A munkák 2012-ben kezdődtek el az egykori Auschwitz II-Birkenau haláltábor legöregebb részeinek és a börtönbarakkoknak a renoválásával. A tervek szerint a romos krematóriumot is restaurálni akarják, továbbá a fürdők maradványait és a tábor konyháját. Emellett digitalizálni fogják a múzeum archívumát.

Az auschwitzi koncentrációs tábort 1940-ben állították fel a nácik, az Auschwitz II-Birkenau koncentrációs tábort két évvel később. A nácik a táborokban több mint egymillió embert öltek meg, főleg zsidókat, de lengyelek, cigányok, szovjet hadifoglyok és más nemzetiségű foglyok is voltak az áldozatok között.

1947-től Auschwitz és Auschwitz II-Birkenau múzeumként működik. Az alapítvány létrehozása előtt a múzeumokat a lengyel kormány és saját bevételi forrásai finanszírozták.

Címkék:Auschwitz, holokauszt

[popup][/popup]