Nemi erőszakkal vádolja egy nő Bob Dylant

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy ismeretlen nő beperelte a Nobel-díjas Bob Dylant azzal, hogy 12 éves korában, 1965-ben a zenész bedrogozta, leitatta és többször is bántalmazta szexuálisan. A 80 éves művész tagadta a vádat.

Bob Dylan 1984-ben, Barcelonában (Forrás: Wikimedia Commons)

A J.C. monogrammal azonosított nő pénteken nyújtotta be a polgári keresetet New York-i Felsőbb Bíróságra, melyben azt állítja,hogy 56 évvel ezelőtt Dylan a New York-i Chelsea szálloda apartmanjában hat héten át molesztálta, amit a mai napig képtelen volt feldolgozni.

Dylan 1965 áprilisában-májusában húszas éveinek közepén járt. Ebben az évben jelent meg a Bringing It All Back Home című ötödik albuma.

A kereset szerint a zenész hivatásával visszaélve elcsábította, bedrogozta és leitatta, majd többször megverte, zaklatta, és megerőszakolta. A nő határozatlan összegű kártérítést követel.

Egy 2019-es gyermekvédelmi törvény lehetővé tette, hogy akkor is nyújthasson be valaki kiskorú ellen elkövetett bántalmazással kapcsolatos keresetet, ha az eset évtizedekkel korábban történt. A keresetet a New York államban érvényes törvény által megszabott elévülés idő lejárta előtt nyújtották be.

Korábban az ilyen régi esetekben az elévülési idő miatt nem lehetett cselekedni. A keresetek benyújtásának határideje augusztus 14-én járt le, a Dylan elleni dokumentumot egy nappal korábban adták be a bíróságra.

Az 56 éves állítás valótlan, és határozottan cáfolni fogjuk – közölte Dylan ügyvédje, Larry Jenkins a The Newsnak adott nyilatkozatában.

Dylan a Greenwich Village-i folkzenei világból indult az 1960-as évek elején, majd a rockkorszak egyik legelismertebb és legnagyobb hatású előadójává vált, olyan slágerekkel, mint a Blowin’ in the Wind és a Like a Rolling Stone.

Dylan több mint 125 millió lemezt adott el, több Grammy-díjat nyert, megkapta az Oscar-díjat és 2016-ban az irodalmi Nobel-díjat is.

MTI

[popup][/popup]