Németország: virtuális kiállítás a migráció történetéről

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Virtuális kiállítással bővíti kínálatát a migráció németországi történetével foglalkozó dokumentációs központ és múzeum.

Török bevándorlók három nemzedéke

A Kölnben működő intézmény (Dokumentationszentrum und Museum über die Migration in Deutschland – DOMiD) közleménye szerint a migráció 1945 utáni németországi történetének bemutatására a virtuelles-migrationsmuseum.org című oldalon virtuális teret hoztak létre, amelyet egy okostelefonra fejlesztett alkalmazással vagy virtuális valóság (VR-) szemüveg segítségével is be lehet járni.

A három idősíkra és kilenc épületre tagolódó fiktív nagyvárosi tér berendezéséhez 17 hónapig tartó munkával ezernél is több tárgyat digitalizáltak, és több mint negyven mélyinterjút készítettek a migrációval valamilyen kapcsolatban álló emberekkel, például bevándorlókkal vagy a  Cap Anamur humanitárius szervezet 2016-ban elhunyt alapítója, Rupert Neudeck özvegyével, Christel Neudeckkel.

A várhatóan június közepén nyitó tárlat a második világháború utáni bevándorlási, kivándorlási és belső vándorlási folyamatokat tekinti át, így a többi között a Kelet-Közép-Európából elűzött németek történetét és a két Németország egyesülése utáni, országon belüli migrációt.

A migráció mindig is formálta a német társadalmat, most pedig a nyilvános vitáknak is témája – emelte ki a közlemény szerint Robert Fuchs, a DOMiD ügyvezetője, hozzátéve, hogy “fontos hangot adni azoknak, akik eddig alig jutottak szóhoz: a migránsoknak”.

A kiállítást az állampolgári ismeretek terjesztésével foglalkozó állami szervezet (Bundeszentrale für politische Bildung) támogatásával rendezték, a Fraunhofer Intézet grafikus adatfeldolgozással foglalkozó kutatóintézetével (Fraunhofer IGD) együttműködésben.

A DOMiD egyesületi formában működik, 1990-ben alakult, fő partnerei között van a kölni városvezetés és az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány gyermek-, család-, menekült- és integrációs ügyekért felelős minisztériuma, illetve a kulturális és tudományos ügyekért felelős tárca.

 

Címkék:migráció

[popup][/popup]